Кметът на с. Палатово спря водата за ТЕЦ „Бобов дол“, директорът Христов: Водата в селото не стига, защото се полива

Кметът на село Палатово Христо Костадинов спря водата на ТЕЦ „Бобов дол“. Костадинов прескочил загражденията и затворил крановете, оставяйки централата на сухо през уикенда.
Както сме писали, вик инфраструктурата е така направена, че водата за селото се подава през ТЕЦ „Бобов дол“, където тя минава през пречиствателна станция и после отива към палатовци. Намаляването на обема на язовир „Дяково“ и спирането на водата за промишлени нужди през есента изправи на нокти региона и породи същинска война. През май, с топенето на снега и покачването на нивото в язовира, дойде и благата вест, че водата от водоема отново може да потече. Мир обаче все още няма.

Директорът на централата Емил Христов.

„В понеделник се чудехме какво става, бяхме без вода. Направихме проверка, разпитахме, звъняхме даже в Министерство на околната среда. Накрая се намериха хора, които съобщиха, че кметът лично е завъртял крановете на саваците. Към селото подаваме вода всеки ден съгласно заповед на министър Емил Димитров. Помпепените станции действат. Кметът и хората се оплакват, че вода няма. Няма как да им стигне водата, защото се поливат градините. Особено интензивно пускаме водата през нощта. Министър Димитров беше категоричен, че трябва да се направи допълнителен водопровод. Настоящият е на 27 години, ние сме го правили, но вече има нужда от нов. Няма договор между ТЕЦ „Бобов дол“ и селото нито с община Дупница, който да ни задължава ние да строим този водопровод. Преди 27 години, когато се е направил ТЕЦ-ът близо до селото, се е изградил и сгуроотвал, затова направихме ново трасе за водоснабдяване на селото. Но грижата от тук насетне си е на ВиК. От 27 години подаваме вода на Палатово чрез помпи, даваме им и резервоар, който трябва също да бъде ремонтиран.“, коментира директорът на централата Емил Христов.
Според графика за месец май разрешените за ползване обеми от язовир „Дяково“ са в размер на 0,503 млн. м3. От тях 0,075 млн. м3 са за питейно-битово водоснабдяване за „ВиК ЕООД“, гр. Дупница, 0,075 млн. м3 за питейно-битово водоснабдяване за “Кюстендилска вода” ЕООД, 0,172 млн. м3 за напояване, 0,162 млн. м3 за ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД (от които 0,015 млн. м3 за питейно-битово водоснабдяване и 0,144 млн. м3 за промишлено водоснабдяване, в т.ч. 0,003 м3 за питейно-битово водоснабдяване на с. Палатово, осигурявани през Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) на ТЕЦ Бобов дол). 0,002 млн. м3 са отпуснати за „Ай Ви Пи Комършъл“ ЕООД, (от които 907,17 м3 за питейно-битово водоснабдяване и 750 м3 за пожарогасене), 0,010 млн. м3 за “Балканфарма-Дупница” АД (от които 0,008 млн. м3 за промишленост и 0,002 млн. м3 за допълване на противопожарните системи), 0,0074 млн. м3 за зона “Пиперево”.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here