Илия Илиев от Благоевград е възхитен от красотата, и чистатата, сътворени от от шест монахини в Ресиловския манастир.

Илия Илиев

Шест монахини са превърнали Ресиловския манастир, намиращ край Сапарева баня, в земен рай. Даровити художници са го изографисали целият. Монахините поддържат и мини ранчо.

Имат около 250 декара помощно стопанство, сеят жито, отглеждаме си зеленчуци, и на другите манастири пращат от продукцията.

„Стопанството е пълно и с змии, разминаваме се с тях, една се беше увила на дръжката на вратата на парника, сграбчих я вместо дръжката, пищях 5 минути. Нищо ми нямаше, но се уплаших. Няма ухапана монахиня, а змии има. Всички внимаваме къде стъпваме, важно е да неги настъпваш, те няма да те нападнат ако си внимателен. Идват и жени от селото, те също ни помагат, срещу заплащане, разбира се, а някой и безвъзмездно, но работа е много и затова и плащаме. Змиите не хапят и външни хора.“ – разказа една от добрите монахини.

Това е един от малкото действащи женски манастири у нас. Изграден е през първата половина на миналия век.

През 2000 година пропаднала южната страна на храма. Тогава с помощта на Комисията за бедствия и аварии започнал ремонтът му. Довършен е с дарения.

Олтарът е изографисан от екип с ръководител Владимир Аврамов – преподавател във Великотърновския университет.

Хората от село Ресилово разказват легенда за аязмо с лековита вода наблизо, която по думите им помагала на болни и бездетни. Местните се радват, че манастирът е близо до тях.

Манастирът е в този вид от 1995 година, когато е обновен и разширен, през 2013 г. беше осветен след основен ремонт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here