Girl in a jacket

От 50 на 100 лв скача премията, която ще получат ловците, които са отстреляли дива свиня, съобщиха Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Парите се изплащат на всеки един ловец от съответните ловни или горски стопанства. Целта на промяната в тарифата е да се насърчат авджиите да отстрелват глигани, с което ще се регулира и популацията на животните във връзка с разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Пикът на болестта обикновено настъпва през лятото.

Въпреки удължаването през тази година на сезона за групов лов на глигани, експертите смятат, че намаляването на популацията на дивата свиня не е в нужните обеми. След края на сезона остана възможно индивидуалното ловуване и използването на капани, като се забрани категорично да бъдат поставяни подхранки на животните с изключение в капаните. При примамването на диви свине в капаните не трябва да се превишава количеството от 10 кг на 100 ха фураж за месец, гласи заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева от началото на годината.

Всяка седмица пък горските и ловни служители са задължени да претърсват територията на стопанствата си за откриването на болни животни и трупове. В периода 24 февруари до 3 май 2020 г. са извършени общо 13 980 претърсвания, при които са открити 246 трупа на диви свине, 189 са положителните проби от тях, съобщават от БАБХ.

В момента последните огнища на болестта са във ферми, в които се отглеждат свине от Източнобалканската порода. Случаите на АЧС сред диви свине са в 3 стопанства  – в ДГС „Сливен” са открити 2 трупа на заразени животни, в ТП ДГС „Котел” – 18, а в ТП ДЛС „Ропотамо” – 8 диви прасета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here