Инж. Василии Маринковски и инж. Васил Пуров. Снимка: 4ВЛАСТ

„През 2011г., на 21 април ме назначиха за директор на Регионална дирекция по горите, а след това в годините имах прекъсване 9 месеца, пак бях в системата, но не бях директор. Може би, на днешния ден преди 9 години излезе новината, аз не празнувам тази дата. В гората има нарушения, но относно „Студен кладенец“ за поголовна сеч към нас не е имало сигнал. Местността е към Ловното стопанство –Осогово. Към нас сигнал не е подаван за сеч. Там зная, че имаше някакъв склад на горското, бяха изкарали букови трупи и може би това да е направило на хората впечатление и затова са подали сигнал до вас, ако се касае за същото място. Дърводобивници там използват пространството и ползват една стара постройка там и складират дървесината. Тази местност е на Ловно стопанство Осогово и трябва да се обърнете към директора Васил Пуров.“ Това обяви директорът на РДГ инж. Здравчо Тодоров по повод сигнала на Антон Велев от Кюстендил, че гората зад местността „Студен кладенец“ се изсича.

„Някой знае ли как така докато сме в карантина, гората зад Студен кладенец се реже доста в удобно време. Дори и да има документи са направили маса поразии. Не знам кой е виновен предполагам, че е законно, но не изглежда приятно, а и самия път е станал е превърнат блато. Липсва табела, че сечта е законна, камионите са без регистрационни номера.“ -писа до 4ВЛАСТ Андон Велев.

„Пик на незаконната сеч по празниците – за нарушителите няма почивен ден, а хубавото време ги направи още по-дръзки, твърдят горските. Освен че секат, копаят и с багери през планината, за да си направят и пътища. Това се случи в балкана над Кюстендил. Проблемът е, че хората са много малко информирани за маркерите на незаконната сеч, обикновените туристи или граждани няма как да разберат отдалеч коя сеч е законна и коя не. Липсва информираност и нетърпимост към подобни действия.“- писаха ни читатели.

Потърсихме за коментар и директора на ДГС –Кюстендил Васил Пуров.

„В горите наистина се случват и нарушения, но нашата работа е да ги опазим и съответно да санкционираме нарушителите. Ако ни окажете съдействие за конкретното място, аз веднага ще изпратя служители да проверят на място, какъв е случая и този сигнал за нас е полезен. Ще респектираме и санкционираме веднага нарушителите. Това е нашата работа. До ДГС такъв сигнал не е подаван. Пространството около „Студен кладенец” е огромно. Преди нова година имаше подобен сигнал около тази местност, там се складира дървесина на пътя. Направихме проверка,   практически всичко наред. Да, на хората прави впечатление когато се извършва дадена сеч. Дървесината е ресурс от национално значение-дървена промишленост, отопление на хората, тя не може да се спре. Голяма част в горските си територии работят дървопроизводители. Всичко това влиза в икономиката като суровини. Наистина е грозна сечта, няма красиво сечище, но това е ресурс. Над „Студен кладенец“ имаше преди време сечище на фирма, но всичко беше законно. Ние сме готови да ви представим всички документи. Дано няма нарушения. Контрабандистите не складират дървесина, те режат някое дърво, качват го и бягат, според мен, това което е складирано там, е законно. В момента пазарите за дървесина са блокирани, трудно се работи и вероятно фирмата ги е оставила там на склад. Това прави впечатление на хората и ги дразни, но не може да се спрат търговете. Още днес ще изпратя служители да извършат проверка на място. Нека жалбоподателя да ни даде конкретно съдействие за мястото.“ – каза Васил Пуров., бивш зам.-директор на Регионалната дирекция по горите в Кюстендил, които пое управлението на „Държавно ловно стопанство „Осогово” от март миналата година, когато  беше представен пред колектива на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here