Андон Тодоров

На връх рождения си ден Г. Янчева с кутия бонбони се опита да спаси главата на Румен Томов, Ясен Попвасилев пое кормилото на община Благоевград, обяви: 900 000 лв е новата глоба от Европа заради предшествениците от ГЕРБ!

Групата на БСП в Общински съвет – Благоевград  опита да шиканира извънредната сесия. Гергана Янчева обяви, че има рожден ден и с кутия бонбони в ръка поиска отлагане на сесията за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на Общината, предаде репортер  на 4ВЛАСТ.

„С вчерашна дата инж. Румен Томов е депозирал жалба в Административен съд – Благоевград с особено искане за спиране решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград (ОИК). С оглед на тези аргументи считам, че днешната сесия е прибързана и нашето решение може да бъде обезсмислено ако съдът спре решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Благоевград”, каза още Янчева.

Общинският съветник от ПП ГЕРБ Кирил Илиев, които е адвокат по професия, контрира, че няма случай, в който Административен съд да отмени решение на Общинска избирателна комисия (ОИК), която действа в обвързана компетентност с Върховния административен съд. „Такъв правен прецедент няма”, уточни Илиев.

Съветници – адвокат Албина Анева заяви, че не знае дали ще създадат прецедент, но със сигурност ще станат за резил пред гражданите. „Ние имаме за изпълнение влязло в сила решение на Върховния административен съд (ВАС). Общинска избирателна комисия (ОИК) е взела решение в изпълнение на съдебно решение”, коментира тя.

Председателят на Общински съвет – Благоевград Андон Тодоров подчерта, че сесията е свикана, защото винаги е спазвал законите. „По мое предложение съм изготвил предложение за решение за избиране на вр.ид. длъжността кмет. Граждани чакат подписи. Има нележащи документи. Ако не изберем кмет – спираме важни преписки”, коментира той, допълвайки, че през вчерашния ден е бил свикан и Председателски съвет, на който Гергана Янчева е гласувала „За” провеждането на днешната сесия.

„Ще оспорим решението за отстраняването ми от длъжност, аз не съм упражнявал търговска дейност с фирмата си. Внесох жалба в съда. При мен няма конфликт на интереси, чист съм пред съвестта, в закона пише да се предприемат действия, а не да бъде отстранен, съда е в правото да решава, но ние ще се противопоставим, за да излезем от тази ситуация, колко е морално не знам, може да взема някой роднина, или приятел и да регистрирам фирма на негово име и да му давам обществени поръчки, като правят някой колеги. Никога няма да се съглася да стана зам.- кмет, законово може и да го има, но аз няма да го направя.Отивам на избори за кмет, вече го казах. Успех на Ясен Попвасилев като временно изпълняващ длъжността. „- каза кметът Румен Томов, който проследи сесията от скамейката на журналистите.

Андон Тодоров обобщи: Свиках сесия за избор на зам.-кмет за временно изпълняващ длъжността граждани чакат подписи, ние пречим на обществото, ако не изберем зам.- кмет. В момента БСП право обратно предложение на внесеното на председателския съвет- избор на временно изпълняващ длъжността. тази сутрин в ОИК е постъпило писмо от ОИК, искам да дадем думата на Мартин Бусеров, шеф на ОИК, моля гласувайте. 31 – за, против-0 , въздържали се 8, приема се.  Който е съгласен да отпадне предложението на Янчева, да отпадне избора на временно изпълни длъжността кмет, моля да гласува – 11- за, 17 – против, въздържали се- 9 . Не се приема предложението на съветника от БСП Янчева. Който е съгласен да работим по дневния ред да гласува- 27 – за, против – 1 , въоръжавали Андон Тодоров: се- 6. Продължаваме! Избираме временно изпълняващ длъжността временно изпълняващ длъжността кмет и зам- кмет на община Благоевград.

Предложението за вр.ид кмет дойде от съветника Иван Ризов: „Предлагам Попвасилев да заеме временно поста кмет.“

 

С поименно гласуван за временно изпълняващ длъжността кмет съветниците короноваха Ясен Попвасилев под тъжния поглед от балкона на   Румен Томов.

33 от съветниците гласуваха- за, 6 – въздържал, шестимата бяха от ГЕРБ.

Първите думи на Ясен Попвасилев бяха в типичния му стил, насочени право срещу екипът на екскмета Атанас Янев: „Имаме санкция по европроект от 900 000 лв от Европа заради гафове управлението на ГЕРБ! Колко пари платихте вие от ГЕРБ на Костинброд за извозването на боклука?“

От ГЕРБ се провикнаха един през друг  и го съсякоха на място:

„Вие не изнесохте нито един документ, няма нито едно дело, процедурата за избор на оператор вие от БСП я опорочихте, ще отговорете пред съда.“

Мартин Бусеров поздрави рожденичката с „Честит рожден ден, Гергана Янчева!“ и показа вратата на Румен Томов:

„С решение на ОИК освободихме кметът Румен Томов на 28 април прекратихме предсрочни правомощията на кмета Румен Томов. Изпълнихме разпоредбите на Административен съд Благоевград и Върховния административен съд. ОИК изпрати заверено копие на решението, за да изберете временно изпълняващ длъжността, в 7 дневен срок ще уведомим и Централната избирателна комисия. Жалба до Конституционния съд от БСП не спира изпълнението на ОИК. Цялата преписка я пращаме ЦИК и президента за прогласяване на указ. В рамките на днешния ден ще изпратим преписка до АС по силата на жалба на кмета Румен Томов, който не приема нашия акт, жалбата му не спира изпълнението.“

Гергана Янчева призна:

„Приемам Ясен Попвасилев да е временно изпълняващ длъжността кмет до произнасиянето на административен съд Благоевград и Конституционния съд, които може да спре решението на общински съвет за прекратяване на правомощията на кмета Румен Томов. Съда може да уважи искането ни да се отмени решението Румен Томов да си остане кмет. Решението на съвета днес да е в сила до влизане в сила на съдебен акт по жалба за отменяне на решението за сваляне на Румен Томов, нека се промени и текста на решението“ – каза Янчева.

С 10 – за, 18- против, въздържали се 6 предложението на Гергана Янчева бе отхвърлено.

Видео излъчване на заседанието и снимки от Илия Илиев:

Публикувахте от 4власт – Информационна агенция в Четвъртък, 30 април 2020 г.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here