Румен Томов посъветва жителите на махалата да образоват децата си.

Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов днес отиде на крака в ромската махала. Припомняме, че вчера пред камера на „4Власт“ жителите на махалата поискаха градоначалникът да дойде при тях и се оплакаха, че са оставени на произвола на съдбата- не са получили и една маска, тънат в мизерия и са били бити от полицаите, които проведоха акция тази седмица.
Днес от пресцентъра на община Благоевград съобщиха, че Томов е проверил лично каква е обстановката в махалата, като подчертават, че градоначалникът периодично наглеждал зали се спазват мерките, свързани с въведеното извънредно положение.
,,Искам да образовате децата си. Училището ще помогне на децата да изградят полезни качества и навици. Искам и вие да положете усилия! Образовайки се, ще получите по-голям шанс за работа. Няма как да чакате помощи ако не сте положили усилие да усъвършенствате себе си. Искам ромската общност да се съобрази с предписаните ограничителни мерки, свързани с COVID-19. Само така ще запазим собственото си здраве и това на нашите близки. С общи усилия ще разрешим проблемите“, каза инж. Томов.
От пресцентъра на общината информират, че Община Благоевград организира информационната кампания сред ромската общност в града, с цел превенция от COVID-19. Здравните медиатори Антоанета Ефтимова и Катя Кирилова раздават информационни брошури за превенция от COVID-19, дават указания за спазване на санитарни изисквания. Също така посещават на адрес завърналите се от чужбина и поставени под домашна карантина съграждани.


Още вчера медиаторът Катя Кирилова сподели за „4Власт“, че в махалата са раздавани предпазни средства.
„Говорят неверни неща. Аз искам да опровергая думите им с доказателства. На Борис сина му, Емил получи 100 броя маски срещу коронавирус от кмета г-н Румен Томов и ги раздаде горе до водоема. Но Борис премълча този факт. Ние като здравни медиатори също раздадохме 200 броя, но само на болни хора, възрастни хора и на мъжете, които висят на чешмата. Тези хора, които ги е страх уж от полицията, направиха бой заради 16 годишна булка. И това са 2 големи фамилии. Относно храната, почти всички са на социални помощи.“- каза Катя Кирова.
„Няма ли кметът да дойде да говори с нас? Ние гладуваме, в пълна мизерия сме. Освен всичко идват и ни бият. Няма кой да ни защити. Вчера даже върху нас се изсипа цялата полицията. С електрошок ме шибнаха. Пребиха ме. Аз ги питам за какво ме бият, никой не ми казва. Взеха ме за разпит в полицията. Какъв ти разпит, те ме дотепаха. И на това му викат разпит. Колко шамара отнесох, аз само си трая и няма какво да кажа. По новините чухме, че са намерили наркотици и тютюн. Добре, намерили, намерили, но защо не съобщиха за боя? Да кажат как влязоха в домовете на хората. Може да ви покажем отпечатъците от боя. Бой получихме и голям стрес за децата ни. Имаме болни деца, страх ни е да си влезем по къщите да не нахлуят пак. Тук всички гладуваме. Бият невинни хора, виновните са си на свобода. Имаме две бебета и за тях нямам хумана. Защо не дойдат да ни раздадат маски, дезифектанти, ами ако плъзне зараза, нали има кризисен щаб?“, жалваха един през друг вчера ромите. Един от жителите на квартала отвори вратите на дома си, за да покаже щетите, нанесени щети от акцията на полицията.

Боксьорът Илия Илиев занесе много здраве от кмета на Благоевград Румен Томов на ромите в местната „Предел“ махала.„Знаете ли, че кметът има фейсбук страница? От там днес той ви поздравява по повод Международния ден на ромите.“, съобщи Илиев, но срещна само недоумяващите погледи, след което всички му разказаха за неволите си.„Какъв поздрав? Няма ли да дойде да говори с нас? Ние гладуваме, в пълна мизерия сме. Освен всичко идват и ни бият. Няма кой да ни защити. Вчера даже върху нас се изсипа цялата полицията. С електрошок ме шибнаха. Пребиха ме. Аз ги питам за какво ме бият, никой не ми казва. Взеха ме за разпит в полицията. Какъв ти разпит, те ме дотепаха. И на това му викат разпит. Колко шамара отнесох, аз само си трая и няма какво да кажа.“, говореха един през друг жителите на махала.„По новините чухме, че са намерили наркотици и тютюн. Добре, намерили, намерили, но защо не съобщиха за боя? Да кажат как влязоха в домовете на хората. Може да ви покажем отпечатъците от боя. Бой получихме и голям стрес за децата ни. Имаме болни деца, страх ни е да си влезем по къщите да не нахлуят пак. Тук всички гладуваме. Бият невинни хора, виновните са си на свобода. Имаме две бебета и за тях нямам хумана. Защо не дойдат да ни раздадат маски, дезифектанти, ами ако плъзне зараза, нали има кризисен щаб?“, жалваха се още ромите навръх празника си, който няма да празнуват заради мерките срещу коронавируса. Един от жителите на квартала отвори вратите на дома си, за да покаже щетите, нанесени от акцията на полицията.„Счупиха ми прозорците, изкараха акъла на децата ми, те са болни.“, съобщи мъжът и показа инхалатора на детето.Улиците са кални, а махалата се намира в центъра на Благоевград. Тръгне ли зараза, няма да стигнат леглата в болницата. Няма КПП- та, които да ограничават движението на хората. Иначе ромите никакви забрани и закони не ги ловят. Камера засне как майките извеждат децата на разходка до близкия хълм. Медиатори в другите градове разнесоха безплатни маски и дезифектанти, но не и в махалите в Благоевград, където и днес деца се движиха с родителите си свободно по улиците. Ромите казаха, че искат кметът да дойде при тях, оплакаха се, че местната управа и местните медиатори не полагат никакви грижи.Хората не са виновни, че са без работа и без пари. Махалата е втората цъкаща бомба в Благоевград след ТЕЦ-а на Личев.

Публикувахте от 4власт – Информационна агенция в Сряда, 8 април 2020 г.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here