В. Бичаков, снимка в. "Капитал"
  • Председателят на ОбС Бобов дол Елеонора Христова: За инвеститори, разкриващи над 10 работни места, цената на кв. м е 0,40 лв., за кафенета и банки- 3 лв. 

Бизнесменът от Дупница Венцислав Бичаков иска да разкрие печатница в Бобов дол. Това става ясно от докладна записка, която предстои местният парламент да гласува на свое заседание на 31 март. От документа става ясно, че на гласуване ще бъде подложено предложението на кмета Елза Величкова да се проведе публичен търг за отдаване под наем за 3 години на триетажна сграда с площ от 891 кв. м. в Бобов дол. Заложената по наредба цена е в размер на 0,40 лв. на кв. м, което прави наем от 356,40 лв.

Зам. председателят на ОбС Константин Динев, председателят Елеонора Христова и кметът Елза Величкова.

„Наредбата предвижда тази цена за инвеститори, които ще разкрият над 10 работни места.“, разясни за „4Власт“ председателят на Общинския съвет Елеонора Христова и добави: „Ако на търга се яви и друг кандидат и има наддаване, цената ще е по- висока. Може да се окаже, ако има интерес, че сградата ще се стопанисва от друг човек. Цената от 0,40 лв. за квадрат обаче е само за инвеститори. При площите, които ще се ползват например за кафене или банка цената започва от 3 лв. на кв. м.“
В социалната мрежа обаче се разгоря горещ дебат около сделката. Известно е, че Бичаков има печатарски бизнес в София, а мненията на работници са разнопосочни от „не плаща редовно“ до „коректен е“. Съпругата на Бичаков Елена Гугуманова е собственик и на хотел „Рила“ в центъра на Дупница. Факт е, че текучеството на кадрите в хотела е голямо и нон стоп се търсят нови хора. Самата сделка около хотела може да бъде определена като скандална. Припомняме, че на заседание на ОбС Дупница през април 2013 г. съветниците поискаха приватизацията на хотел „Рила” заедно с прилежащия му паркинг да бъде дадена на съд.

Елена Гугуманова, зад нея са Асен Пилев и Матей Попниколов.

Според тях раздържавяването е станало по криминален начин и е ощетило общината с милиони левове. Темата се появи в дневния ред покрай искане на Гугуманова, бивш гл. счетоводител на община Дупница, за утвърждаване на ПУП. Съветниците не скриха възмущението си, но допуснаха изработването на ПУП-а, касаещ паркинга пред хотела. От разискванията стана ясно, че всички съветници се обединиха около виждането, че общината е била сериозно ощетена и съзнателно не е предприето нищо, за да се защити собствеността на паркинга пред хотел „Рила” с площ 1154 кв. м, от които плочници и тротоари с площ 223 кв. м, цветарници с площ от 155 кв. м, паркинг от 776 кв. м и всичко това е преминало в ръцете на Елена Гугуманова.
„Искаме юристът на ОбС Милен Попов и юристите на общината, и кметът да възбудим разследване както за покупко-продажбата на хотела, така и за придобиването на паркинга.”, каза общинският съветник от БСП Чавдар Милушев. Тези твърдения и на други съветници бяха обяснени с това, че по същество този имот – паркингът, представлява покритие върху река Бистрица, което е извършено от всички граждани на Дупница по времето на Панчо Панайотов и е на стойност над 1,5 млн. лв.
„Настоявам да бъде възбудено дело в съда”, каза от микрофона общинският съветник от ГЕРБ д-р Матей Попниколов. Тогавашният председател на Общинския съвет Ивайло Константинов след дискусиите обобщи: „Случаят е чудовищен и безпрецедентен по характер. Покрита площ, общинска собственост, да се даде на частно лице”. Чавдар Милушев добави: „Нека прокуратурата да се самосезира. Как е присъден този имот на Елена Гугуманова и да разследва цялостната приватизация на хотела”.
Не стана ясно по как паркингът на площада е загубен. Сигурно е едно – че има влязло в сила решение на КОС, което екскметът Атанас Янев е „пропуснал” да обжалва.
Всичко обаче остана буря в чаша вода и до днес и хотелът, и паркингът са във владение на Гугуманова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here