Кметът Петър Паунов

10 човека са под карантина към сегашното белодробно отделение, те са били в отделението към момента, в който е открит коронавируса

Нашият съгражданин, който е болен от коронавирус е 57 набор, всъщност той е на 62 години, а не на 57. Той не е от пациентите с бронхопневмония, за които вчера информирах. В момента настанените с бронхопневмония в Кюстендилската балница са 6-ма. Нашият съгражданин вече е преместен в отделението, което е специализирано, той е изолиран в бившето Гръдно отделение. Това доуточни в началото на днешната си пресконференция кметът на община Кюстендил, Петър Паунов. По негови думи той е живял с майка си, не е пътувал в чужбина и не е имал много социални контакти. Жената е поставена под карантина, към момента няма симптоми.
Градоначалникът допълни, че състоянието му към този етап е средно тежко към тежко. „Не се налага затваряне на болницата в Кюстендил, защото всеки с белодробни усложнения минава през специализиран кабинет за преглед още в самото приемно. След това оттам има изолиран коридор, по който се стига до отделението. При тях се влиза със защитни облекла. Други 10 човека са под карантина към сегашното белодробно отделение, защото са били в отделението към момента, в който е открит коронавирусът. Те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина в отделението. През определен период отново ще бъдат взимани проби от тях, за да се види дали някой от тях има заразяване.
Най-важното отново е спазване на дистанции и всички мерки. За да няма спекулации нашият съгражданин не е нито от квартал „Колуша“, нито от квартал „Изток“, от града е. Контактувал е с майка си, разбира се, взети са необходимите мерки, жената е поставена под карантина. От каквото има нужда ще бъде направено“, информира кмета.
Той благодари, че хората са възприели призива от вчера, а именно да няма струпване пред Спешното отделение и само по телефон да се държи връзка с личните лекари.
„Присъединявам се към благодарностите на директора на Кюстендилската болница. Над 8 хил.лв. са постъпили по дарителската сметка от различни частни лица- физически и юридически, малки компании, фирми граждани. Тези средства се използват за оборудването на болницата, за доставянето на защитни материали и за всичко, което е необходимо. Изключително важно към този момент е всички да се съхраним като семейство, като общност и да се подкрепяме. В момента в света никой не знае срещу какво сме изправени. COVID-19 ще премине. Важното е да не даваме жертви, да не плащаме с живота си, да не плащаме със здравето си“, каза Паунов.
Към днешния ден 135 човека са под карантина, на други 58 вече е отпаднала. Доброволците са 77, като 1 от тях се е записал през вчерашния ден.
„Сигнали имаме от наши съграждани за неплатен отпуск. Никой не може да ви изпрати в принудителен неплатен отпуск. Съобразно Законът за извънредното положение, работодателят може да ви пусне, по негово решение, само в платен отпуск и то до 50% от отпуск. Подавайте своевременни сигнали, екипите на Инспекцията по труда са на линя. За работодателите отново напомням, всеки може да кандидатства по обявената схема от Правителството, чийто сектор е засегнат и, разбира се, с коректно заплатени осигуровки. Търсете консултации и с Инспекцията по труда, моля Ви подавайте и сигнали“, призова кметът на община Кюстендил.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here