Управителят на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка .

Екипът на болницата е мобилизиран,имаме предпазни средства и работим нормално, операциите вървят, 6 бебета се родиха миналата седмица

 

63- ма души са под карантина в Самоков, съобщи председателят на кризисния щаб д-р Красимира Ковачка за „4Власт“. Добрата новина е, че на територията на Самоков няма пациент с потвърдена проба за коронавирус.
„Към момента 63-ма души са под карантина в община Самоков . Днес изтича карантината на 13 души, но нашата молба е всички, на които им изтича карантината да бъдат предпазливи още 14 дена задължително. След изписването пациентите получават един месец болничен, за да се лекуват в домашен режим т.е да бъдат изключително предпазливи към себе си и към околните, към близките хора с които живеят и които обичат. Работещите в болницата имат необходимите лични предпазни средства.

Изпратили сме до сега 16 проби, получили сме девет, всички са отрицателни, резултат от другите очакваме, но до момента нямаме позитивиран пациент с COVID-19. Работим при постоянна връзка с общопрактикуващите лекари, със спешна медицинска помощ. Болницата разполага и с два респиратора, като при нужда единият ще се използва за лечението на заразени с коронавирус. Другият е на разположение в ОАИЛ. Всички медицински специалисти са инструктирани и получили наръчници с алгоритъм за действие при симптоматика и наличие на коронавирус. Дано не се налага на никого да ги ползва.
Леките случаи ще се лекуват в къщи, а другите ще съобразяваме в зависимост от даденото ни практично ръководство за превенция и лечение с вируса, с което са информирани целият състав на болницата.“, съобщи д-р Ковачка.
По нейни думи болницата в Самоков работи нормално. В момента там са хоспитализирани 100 пациента.

Управителят на болницата д-р Красимира Ковачка и д-р Стойчо Гълъбов.

На пълни обороти работи хирургията, д-р Стойчо Гълъбов оперирал непрекъснато. За миналата седмица са се родили и шест бебенца.
Запитана ще разкриели болницата инфекциозно отделение д-р Ковачка заяви: „Разкриването на инфекциозно отделение става с изрично разпореждане на националния оперативен щаб и на министъра на здравеопазването, ако възникне такава ситуация да се преструктоираме и да започнем да лекуваме такива болни. Като такова в „МБАЛ-Самоков” ЕООД ще бъде обособен сектор Б от вътрешно отделение, разположено на 6-ти етаж.“
Стана ясно, че заради опасността от коронавурса пациентопотокът в лечебното заведение значително е намалял. „Идват само спешните пациенти, защото това е една от мерките. Сложили сме заповеди навсякъде, в тях се упоменава на кой телефон човек може да получи информация за близките си, които са в болницата. Ограничили сме посещенията, защото това носи риск от заразяване на пациентите, което може да влоши състоянието им, а е опасно и за персонала. За известно време ще комуникираме по телефоните.“, коментира още директорът на болницата. По думите й персоналът е напълно мобилизиран. „В отделенията, където имаме по- малко болни и работата позволява, част от екипите излязоха в платени годишни отпуски, редуват се, за да имаме винаги хора на разположение ако нещо се случи. Един екип е в отпуск, друг работи, но са в пълна готовност да реагират при ситуация. Искам да кажа едно огромно благодаря на моите колеги, защото това предизвикателство е огромно, а те подлагат себе си и семействата си на огромен риск.“, сподели за читателите на „4Власт“ управителят на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка.

1 коментар

  1. Госпожо Ковачка с цялото ми уважение но! Кой следи тези хора дали спазват карантииния срок след като аз лично забеляза хора който са ми били посочени че са под карантина си ходят на фризьор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here