Владимир Каролев заяви, че е бил в апартамента си в хотелски комплекс в Разлог.

Владимир Каролев се самокомандировал до Разлог като безпроблемно е минал през КПП-тата между София и Перник и в Благоевградска област. В Дупница пък даже никой не го проверил, пише икономистът.
От Софийска районна прокуратура съобщават, че са се самосезиралаи по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че той е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложно, нарушавайки заповедта на министъра на здравеопазването. За целта той представил декларация, в която записал, че с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“.


Вчера било образувано досъдебно производство и e възложено на Столичната дирекция на вътрешните работи да установи дали и каква декларация е представило Каролев пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област.
Ето какво пишат от прокуратурата:“На 24.03.2020 г. е направен опит за призоваване на лицето от известните адреси на територията на гр. София, на които същото не е открито. Служител на СДВР е осъществил връзка чрез мобилен телефон с лицето, като при проведения разговор е установено, че същото се намира на територията на гр. Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това обстоятелство е наложило гражданинът да бъде задържан за срок от 24 часа.
В хода на разследването е установено, че лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“. Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от лицето. Видно от публикации в социалната мрежа, същото е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест.
Софийска районна прокуратура намира за необходимо да обърне внимание, че действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Вл.К. – публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти. Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Вл.К. целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19.“
Ето как е описал преминаването през градовете до Разлог Каролев:
„Тръгнах за Разлог преди около 2 часа. За да не чакам на опашка за проверка на излизане от София преди Перник, тръгнах по пътя за Дупница през Железница и Белчин Баня. Учтиви полицаи ме спряха на излизане от Железница в посока пътя Самоков-Дупница, прочетоха декларацията, която надлежно си бях попълнил, провериха личната ми карта и ми пожелаха приятен път. Както предполагах това с карантината на София се оказа безплодно бюрократично мероприятие – здрав, болен, няма значение…имаш ли тапията правилно попълнена, напускаш безпроблемно София. През Дупница минах без да ме спират – нямаше полицаи нито на входа, нито на изхода на града. На входа на Благоевград имаше две полицейски коли и знак стоп. Спрях. Полицаите нещо си говориха и даже не погледнаха към колата ми. Тръгнах. Не ме подгониха. На излизане от Благоевград имаше също полицейски пункт със знак стоп. Млад полицай учтиво (даже се представи) ме попита къде отивам. Отговорих : в Разлог. Пожела ми лек път. Накратко…родната полиция ни пази. Хубава вечер и спазвайте тези указания на СЗО, които поствам по долу. В т.ч. тези в зелено….нищо, че някои от тях противоречат на някои от забраните обявени за София в петък. И все пак Картаген трябва да падне!“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here