8 аптеки в Самоков и 6 в Ихтиман са попаднали под прицела на проверките на прокуратурата, насочени срещу спекулата. Те са разпоредени от Окръжна прокуратура София. За момента не се съобщава да са открити нарушения в аптеките в Самоков.
Извършването на проверката е било възложено на Регионална здравна инспекция, Регионална дирекция на комисията за защита на потребителите, Териториална Дирекция на НАП и Областна дирекция на МВР гр. София.
Към настоящия момент контролните органи са проверили редица аптеки, избрани на случаен принцип, а именно – 9 в гр. Ботевград, 6 в гр. Ихтиман, 6 в гр. Елин Пелин, 3 в гр. Костинброд, 8 в гр. Самоков, 4 в гр. Сливница, гр. Божурище и гр. Драгоман.
4 случая на нарушения са констатирани в гр. Елин Пелин. Те касаят липса на обозначени цени на изложените продукти и установена разлика между наличните пари в касата на търговския обект и реално извършените продажби. Не са били установени случаи на спекула с цените на лекарствата.
Работата, свързана с извършването на проверки, продължава под надзора на Окръжна прокуратура – София и съответните районни прокуратури.
От пресцентъра информират, че са направени проверки и на общините във връзка с изпълнението на мерките и препоръките, въведени със заповед на министъра на здравеопазването от 13.03.2020 г. В резултат на получената информация е установено, че във всички 22 общински администрации на територията на Софийска област и в областната администрация стриктно се спазват мерките и препоръките, целящи превенция и опазване здравето на населението и служителите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here