ТЕЦ „Бобов дол“ възобновява горенето на софийски боклук от утре. Централата разполага с комплексно разрешително от РИСОВ и подписана нотификация за горене на отпадъци. Документите са подписани от МОСВ, РИОСВ Перник и Изпълнителна агенция „Околна среда“.

Това е сероочистката на централата, към която сега е довабева новата система.

От София за ТЕЦ „Бобов дол“ на ден ще вървят по 6 камиона с отпадъци, което прави около 96 тона дневно.
Това става, след като преди 10 дни е била монтирана и надстройка над съществуващата системата за мониторинг. Системата беше поръчана от Германия и е на стойност 470 000 лв.

Екологът Зарева.

Припомняме, че пред наш екип екологът на централа Ели Зарева съобщи, че придобивката е допълнение към вече съществуващата мониторингова система.
„Ние имаме мониторингова система, която мери определени показатели, когато горивото е само въглища. Сега сме ангажирани да сложим втора, която има по- разширен обхват на измерваните показатели, тя ще бъде на втората сероочистка. След монтирането й дейността ще бъде възстановена.“, каза Зарева.
Последната доставка на отпадък за центрата е била на 17 януари. „Миналата година получавахме боклук от Италия, но вече не. Доставките идваха от лицензирана фирма от Италия, която има всички документи от италианските власти. Ние също имаме всички разрешителни и лицензи за целта.

Директорът на централата Емил Христов.

Боклукът, който получаваме и от столицата, е обработен и пречистен. Това не е боклукът взет от кофите. Отпадъците са минали през сепарация. Най- често това е раздробена хартия, полиетилен, нерециклируема хартия, органиката е изцяло пречистена. Капацитетът за отпадъците е 96 т за ден. Те се горят заедно с въглищата. Тецът няма нужда да се преструктурира, за да гори отпадъци. Пещта си е пещ, гори и въглища, и боклук.“, сподели екологът.

Така изглежда площадката за горене на отпадъци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here