На протест през октомври екоактависти поискаха закриване на инспекцията и поставиха на входа капак с напдис "Струма".

Регионалната инспекция по околна среда и водите в Перник е закрита. Дейността е поета от РИОСВ София. Решението за окастрянето на службата в Перник е излязло в петък миналата седмица и вече е в сила. Директорът Анелия Дренска е освободена, дейността ще съвместява шефката на екоинспекцията в София Ирена Петкова. Инспекцията в Перник осъществяваше дейност в Пернишка и Кюстендилска област.
Припомняме, че в края на миналата година перничани протестираха заради замърсяването на река Струма в Перник. На протест през октомври те поискаха именно закриването на РИОСВ Перник.

Кадри от протеста през октомври миналата година.

Перничани бяха недоволни от осъществявания контрол и върху „Топлофикация“ Перник и по повод сигналите за замърсяване на яз. „Пчелина“.
РИОСВ Перник се споменаваше доста, и то не с добро, и около инцидента с пламналото бунище на Кольо Илиев край Дупница. След фрапиращият инцидент, който изложи на риск АМ „Струма“, от община Дупница съобщиха, че за всички установени нарушения са подавали сигнали до РИОСВ.

Анелия Дренска се оказа последният директор.

На протеста на перничани през октомври хората погребаха символично река Струма, като поставиха капак с венец пред вратата на РИОСВ Перник. Хората бяха недоволни от контрола, който упражнява РИОСВ, според тях предприятия замърсяват реката. Те обявиха, че вече са вдигнали жълт картон, а скоро са готови да извадят и червения за директора на екоинспекцията Анелия Дренска, която смени на поста Пламен Ангелов, освободен през лятото.
„Протестът пред РИОСВ Перник бе повече от успешен! Между 110 и 120 души присъстваха на протеста. Имаше риболовци от ЦРОО от градовете – Стара Загора, Ловеч, Севлиево, Раднево… Благодарим на перничани и въобще всички протестиращи, които удостоиха с присъствие този обществено значим протест!
Отново от РИОСВ обясняваха за презарибяване, слаб приток на вода, цъфтеж на водорасли и най – големият абсурд, че предназначението на язовира било да е утайник!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here