Томов отхвърля всички въпроси по темата, която касае 5 общини и ресурс от 29 млнв. лв.- 24 за изграждане на депото и 5 за екскплоатацията му.

Румен Томов мълчи като комунист на разпит по темата за новото депо на Благоевград. На три поредни пресконференции той отказва да отговори ще започне ли работа депото най- сетне.
Както първи съобщихме, през декември миналата година той прекрати поръчката за 5,1 млн. за стопанисването на депото. Поръчката беше на фаза подписване на договор при вече избран изпълнител. Фирмата, одобрена от предшественика му Камбитов, обжалва пред КЗК. КЗК отмени решението на Томов като незаконосъобразно. Кметът обаче отблъсква всички въпроси дали общината обжалва пред съда решението на КЗК или ще склони да подпише договора. В пълна неяснота тънат и останалите общини, които трябваше да возят боклука си на депото- Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.
Отправихме въпроси към кмета чрез пресцентъра на общината. „Какво се случва с договора на фирмата, избрана да експлоатира новото депо на Благоевград? Обжалвахте ли решението на КЗК да отмени решението да се спре процедурата на етап подписване на договора с изпълнителя? Обсъдихте ли проблема с другите си колеги от общините, които също трябваше да ползват депото? Разговаряхме с част от тях и коментарът им беше, че не знаят какво се случва около депото. Факт е, че заради този проблем се оскъпява извозването на отпадъците.“, са нашите питания, които зададохме и на насрочената в петък пресконференция. С мотива, че брифингът е за мерките срещу коронавируса, Томов за пореден път финтира темата.
Решението на Комисията за защита на конкуренция да отмени като незаконосъобразно решението на кмета на община Благоевград Румен Томов да прекрати процедурата за възлагане на поръчката за оператор на новото депо на Благоевград дойде в началото на февруари. Припомняме, че депото трябва да обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, а за стопанин беше избрано обединението ДЗЗД „Регионално депо- Благоевград 2019“.
Според решението на КЗК от месец февруари преписката трябваше да бъде върната в община Благоевград, за да бъде продължена процедурата. Решението на комисията можеше да се обжалва пред Върховния административен съд в рамките на 14 дни. Срокът отдавна е изтекъл, но не е ясно какво се е случило.
Темата се заплете в началото на декември 2019 г., когато градоначалникът обяви, че е подписал решение да не се сключва договор с избраната фирма изпълнител ДЗЗД „Регионално депо – Благоевград 2019“ за експлоатация на новото депо. Обединението е избрано за изпълнител на поръчката по силата на решение от 16 септември 2019 г., подписано от тогавашния кмет Атанас Камбитов. Стойността на поръчката е 5 106 630 лв. без ДДС. В обединението влизат фирмите „Център за рециклиране“ с управител Петър Илиев, „Ресурс Фонд“ с управител Петър Господинов и „Еко комюнити“ с управител Румен Маринов. ДЗЗД „Регионално депо благоевград-2019“ се представлява от Димитър Илиев.

Новото депо беше открито през септември миналата година.

Румен Томов мотивира решението си да отмени заповедта на предшественика си за избран победител с факта, че при избора е трябвало да участват и петте общини, които ще ползват депото. Поръчката обаче изцяло е придвижена от община Благоевград.
Инвестицията в депото беше почти 24 млн. лв., осигурени от държавата. Самото депо беше открито тържествено на 17 септември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here