„Възмутен съм от злоумишленото махане от длъжност на майка Пелагия, игуменка на Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“.
Майка Пелагия възстанови манастира и духовността в него. Непозволи и недопусна обителта да бъде крадена, грабена и разсипвана от неблагочестиви свещенослужители от града. Въдвори духовен ред в сестринството и изрядно богослужение. Изплати всички задължения и започна да плаща редовно паричните вноски към митрополията.“

Това обяви създателят на българското бойно учение ТИУН и проект „Самозащита“ Ивайло Франц, почетен офицер от специалните сили специално за 4ВЛАСТ. Майр Франц е завършил и богословие, игуменката на манастира в Самоков бе отстранена без причина и без предупреждение. Тя е успяла да събере в касата на манастира 171 000 лв., да изработи проекти за над 30 000 млн. лв., които предстоя да стартират с реконструкция на духовния център. Битката била за тях., твърдят местни хора. Майр Франц, който лично се грижел за манастира чрез лични пожертвования, иска намесата на патриарх Неофит за справедлив изход.

Ивайло Франц


„Лично преди и след поемане на игуменството претърпя истински гонения и мъчения (отравяне и побоища), но със силата на своята вяра и любов не осъди никого от злосторниците (а те не бяха хора от света… водят се местни „духовници“!…).
Вложи знанията, вярата и любовта си за пълното възстановяване на манастира. Организира инвестиции за милиони лева. Подготви обителта за много проекти, както и оставя към момента над 170 000 лева в касата на манастира.
Заради всичко това вместо да бъде на почит и наградена е „уволнена“! Патриарх Неофит, който през 2015 година лично подкрепи майка Пелагия и я назначи за игуменка на манастира, за да го възстанови, сега издава заповед за нейното снемане от длъжност и за назначаване на една душевно неадекватна сестра за игуменка – защо?
За мен и много вярващи хора, които през годините подкрепяме майка Пелагия във всичките й неволи и страдания, и даряваме и работим безрезервно за манастира, това е ясно! Искат да окрадат и разрушат окончателно духовния живот, светините, имуществото, парите и активите на тази национална духовна светиня! Че посестримите на този манастир са крили в него Иеродякон Игнатий – ВАСИЛ ЛЕВСКИ в дните на националноосвободителното ни движение!…
Моля, поне да обърнете внимания и на писмото на игумения Пелагия до Синода, Патриарха и Софийска митрополия, както и на приложените от нея документи, които прилагам тук с нейно разрешение.
Моля, нека този сериозен духовен и национален въпрос не остава в тъмнината на интригите и зловредството, които изпълват Църквата и държавата ни в последните 15 години! Нека поне вярващите от Самоков и цяла България, които почитат манастира и духовното дело на игумения Пелагия да разберат чрез вашата страница и вашата медия истината!“- разказа Ивайло Франц.

Писмото на майка Палагия до патриарх Неофит и заповедтта на митрополит Николай за принудително извеждане на новата игуменка Максима от Пловдивската епархия:
Вижте видеоканала ни:


1 коментар

  1. Майор Франц, защо катото сте толкова прям и казвате нещата право в очите, не иЛезете с името си и не кажете кои са тези Самоковски духовници по които плюете….кажете имената им? Защото по вашите писания, така, слагате всички под един знаменател, така подвеждате хората и ги смущавате!!! Така заблуждавате хората, че всички духовници са виновни, според вас. Не е честно, нали?!?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here