Първите щъркели долетяха в Долна баня

От ранна пролет до късна есен долнобанските щъркели по своеобразен начин красят рилското градче и създават красота, чар и радост както за местните хора, така и за многобройните гости и преминаващи нашенци и чужденци.

Първите предвестници на пролетта вече пристигнаха в подножието на Рила и радват малки и големи. По традиция бе свалена голямата мартеница от часовниковата кула на читалище „Рила – 1898“, а всеки, който е видял щъркел следва да свали своята мартеница и да я закачи на плодно дръвче или да я сложи под камък, за да си види късмета след време. Един от първите дългокраки долетя в гнездото на един от комините на фурната на Потребителна кооперация „Напредък“ и след кратка почивка се изправи, за да го снимат. Над 20-сет на брой са щъркеловите гнезда в Долна баня и село Свети Спас, като повечето от тях са разположени по комините и покривите на къщите в центъра на града, както и на електрически стълбове. Миналата година работници от ЧЕЗ монтираха и първата платформа на едно от гнездата в центъра.Долнобанското корито е богато на вода – оттук преминават реките Марица и Долнобанска Бистрица, на зеленина, чист въздух и храна за дългокраките. И затова от незапомнени времена Долна баня и селищата в района са станали гостоприемен дом за тях.

Преди повече от 20 години Долна баня спечели първо място в организирания тогава за първа година у нас конкурс за селище с най-много щъркелови гнезда и гнездящи двойки бели щъркели. Природозащитниците от Българското дружество за защита на птиците преброиха в рилския град общо 22 гнезда и толкова гнездящи двойки бели щъркели. Общината организира конкурси за разказ и рисунка на тема “Белият щъркел”, като победителите бяха наградени, със спечеленената от конкурса парична награда. Три поредни години Долна баня бе организатор и домакин на първия в страната ни международен екофестивал „Зелена вълна – 21 век”, като на победителите в конкурсната програма за филми се връчваше призовата награда – статуетката „Щъркелово гнездо”.

Любомир Кузев
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here