С тържествена програма Община Ихтиман отбеляза 3-ти март и 142–та годишнина от Освобождението на България от османско робство. На празничната програма присъстваха представители от всички институции в града – общинска администрация, социални центрове, училища, детски заведения и партийни организации, които поднесоха венци и отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България. Приветствено слово към жителите и гостите на града отправи кметът на Община Ихтиман Калоян Илиев. С думите си той призова да предадем на децата си завета, да ги научим да тачат и пазят свободата и да обичат отечеството си: „Уважаеми съграждани, Трети март е празник на една историческа победа. Ден на жадуваното освобождение. Незабравима дата, дата свещена, изстрадана и чакана от столетия.

Трети март 1878 година отбеляза възкресението на един народ, чиято висока, самобитна, духовна и материална култура бе подложена на унищожение. Пътят до свободата преминава през окървавените въстания и завери, през делото на Апостола, през Батак и Вола, Плевен и Шипка, през многото рани и сълзите на хиляди майки. Подвигът на този ден е неизмерим, неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си. Споменът за него разпалва и пречиства изконната обич към отечеството, която ни прави горди българи.

Честването на Трети март е доказателство, че са живи чувствата на благоговение и признателност пред светлата саможертва на падналите по бойните полета освободители и опълченци. Поклон пред величието на всички страдалци, загинали за свободата на България! Нека помним, нека бъдем патриоти и да носим в сърцата си гордия български дух. Поздравявам жителите на Община Ихтиман с националния празник на Република България!“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here