20 ученици от Самоков 19 дни готвиха редом с майстори кулинари във Франция

20 ученици от гимназията по туризъм в Самоков 19 дни готвиха в меката на кулинарното изкуство Франция. Чрез проект, осъществен по програмата „Еразъм+”, нашенци работиха рамо до рамо с френските майстори в доказани ресторанти, барове и пекарни във френския град Амиен.

Така те черпиха опит в сферата на кулинарията и сервитьорското обслужване в реална обстановка. Самоковци се докоснаха до тайните на съвременната френска кухня, усвояваха професионални умения и опит и по отношение на осчетоводяването на продуктите, предварителната им подготовката, технологията на самото приготвяне и аранжирането на готовите предястия, основните блюда и за всички изкушения от десертите.
От екипа, осъществил проекта, споделят, че учениците са получили много полезна информация за съхранението, поднасянето и консумацията на напитките, особено за виното, ликьора и коняка. Разбира се е останало време и за култура. В стария град на Амиен групата е посетила най-голямата катедрала на Франция – Нотр Дам дьо Амиен, не са подминали и Париж и емблемите на града Айфеловата кула и Триумфалната арка, насладили са се на уютните и кокетни кафенета, архитектурните забележителности. Докоснали са се и до красотата на едномилионния Лил – столицата на френската текстилна индустрия.


Борислава Хаджийска, директор на училището, заявява: „Реализирането на настоящия проект позволи на участниците да повишат професионалната си квалификация, като им даде възможност да разширят своите теоретични познания и практически умения в областта на кулинарията и надяваме се, впоследствие да приложат в реални пазарни условия. Учениците придобиха знания за новите технологии, използвани в чужбина, научиха нови рецепти, запознаха се с иновативни правила за аранжиране на ястия, чинии, маси. Усвоиха европейските стандарти за работа в кухня и могат да прилагат здравословния начин на приготвяне на храна. Придобиха умения за организация на работата чрез точно разпределяне на задачи и ясно разграничаване на отговорности по време на работа. Усъвършенстваха екипната работа в мултикултурна среда при споделяне на отговорности с членовете на екипа под ръководството на наставник. Изпълнените делегирани задачи се научиха да анализират в ежедневен индивидуален отчет. Развиха професионализма си при приготвянето на ястия, характерни за френската кухня. Научиха се да приготвят и декорират ястия за свободна консумация, блок маса, кетъринг маса. Усвоиха нови технологии на работа. Запознаха се с френските стандарти за хигиена в кухнята. С реализирането на този проект нагласите на 20 ученици са променени. Те са с повишено доверие в ЕС. Насърчени са предприемаческите им умения в професионална среда. Проявяват разбиране за междукултурните различия и са с по-отворено съзнание към други култури. Ползите се проявяват и в изградените умения по отношение на бързата интеграция на ново работно място, изграждане на дисциплина, отговорност и други личностни качества, необходими за професионалното развитие. И не на последно място умението за самостоятелно справяне в трудни ситуации.“
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here