Децата на Благоевград ще бъдат зарадвани от кмета инж. Румен Томов с мартеничка по повод 1-ви март, Денят на Баба Марта.
Община Благоевград, по повод настъпването на българския празник – Денят на Баба Марта / 1 март/, ще зарадва с мартеници децата на Благоевград с пожелания да растат здрави, румени и засмени.


Мартениците – усукани бяла и червена нишка, символ на здраве, ще бъдат подарени от името на кмета инж. Румен Томов в навечерието на месец март и идващата пролет. Децата, които посещават детски ясли и детски градини, както и всички потребители на социални услуги на територията на община Благоевград, ще се закичат с мартеници. Те са изработени по инициатива на Община Благоевград за съхраняване на българските традиции.


Според народните поверия на 1 март идва края на зимата и започва новата стопанска година. Мартениците се носят или до 9 март – църковния празник Свети 40 мъченици или до 25 март – църковния празник Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here