Окръжен съд - Благоевград

Районен съд – Благоевград потвърди имуществена санкция от 500 лв., наложена на благоевградската общинска фирма „Биострой“ ЕООД, заради неиздаден касов бон на клиент, возил се на водното колело в езерото на парк Бачиново. Нарушението е установено от служители на НАП, които наблюдавали отстрани действията на служителя, който отговарял за водните колела. След като видели,  че не е издал фискален бон, те се легитимирали и му потърсили обяснения. Служителят, който иначе се водил като спасител на обекта, казал, че пропуснал да издаде касова бележка, тъй като имало много чакащи хора. Справката в касовия апарат показала, че до 12.55 ч. е реализиран оборот от 16 лева, като са издадени 8 фискални бона на клиенти за деня от по 2 лева, пише „Струма“.

На място бил съставен  констативен протокол, а впоследствие началникът на сектор „Оперативна дейност“ в ЦУ на НАП – София издал наказателно постановление, в което за нарушение на чл. 185, ал. 1 от Закона за данъка върху добавената стойност наложил „имуществена санкция“ в размер на 500 лв. на управителя на общинската фирма Васил Бачев. Той обжалвал пред Районен съд с аргумента, че наказанието следва да бъде наложено на служителя, извършил нарушението, а не на управителя. Районният съдия Владимир Пензов обаче счита възражението за неоснователно, тъй като спасителят е бил на трудов договор към фирмата, и потвърждава наказателното постановление.

Решението е обжалвано пред Административен съд, който има последната дума. Заради  това нарушение водните колела на парк Бачиново бяха попаднали в списъка на НАП за данъчни нарушители, чиито търговски обекти подлежат на запечатване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here