Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма положителни проби за коронавирус в България, категорично заяви шефът на кризисния щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг пред лечебното заведение.

По думите му, три от отрицателните проби обаче ще бъдат изследвани отново. „Това е междулабораторен контрол и е европейско практика“, успокои Мутафчийски.

И днес ще продължат да се правят превантивни проби на пациенти от София и страната.„Ако има положителни, ще бъдете уведомени още в първите минути, след като излязат пробите“, заяви още началникът на кризисния щаб.

Мутафчийски разясни още, че във ВМА от 19 проби – 19 са отрицателни, а в Националната референтна лаборатория от 21 проби – 21 са отрицателни. Здравните власти обаче признават, че появата на коронавируса и у нас, е само въпрос на време.

Междувременно Националният оперативен щаб отново заседава днес във връзка с COVID-19.Заседанието при министър-председателя Бойко Борисов е насрочено за 11:30 часа. На него ще се координират действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването.

В рамките на заседанието членовете на щаба ще докладват за мерките срещу коронавируса и ще бъдат отпуснати средства за тяхното изпълнение, съобщиха от правителствения пресцентър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here