Няма регистриран случай на болен с коронавирус в област Благоевград. Създаден е Областен кризисен щаб, в който участват всички директори на държави и частни болници в Югозапада, ръководителите на РЗИ, РСБЛС, РЗОК, МВР, Гранична полиция, ДАНС, Съюза на общопрактикуващите лекари, пише Инфомрежа.

Утвърдена е структурата на щаба и са набелязани превантивни мерки с цел неразпространяване на заразата. Oсигурени са всички предпазни средства на служителите, които работят на „Кулата“. Има осигурени достатъчно термометри и предпазни екипи. Осигурени са всички предпазни средства за екипите, които са дежурни на ГКПП „Кулата“, където само засега ще се извършва контрол над идващите от Италия и Гърция към България.

24-часовите дежурства се извършват от служители на РЗИ-Благоевград, като те ще бъдат подпомогнати от медиците от Петрич и Сандански. Цялата тази информация бе дадена на пресконференция, свикана от областния управител Бисер Михайлов, на
която участваха представители на всички здравни и отговорни по темата с вируса институции, включително и МВР.

Михайлов призова медиите да не всяват паника и да предават само предварително проверени факти като д-р Калоян Калоянов – директор на РЗИ-Благоевград, ще „дежури“ 24 часа за медийни въпроси. Самият Калоянов потвърди, че няма лабораторно доказан случай. Той поясни, че има по двама дежурни на „Кулата“, които извършват контрол като мерят температурата на пътниците. Самите дежурни са облечени в защитни облекла. Причината контролът да „Кулата“ е, че на ГКПП-тоима най-голям пътникопоток. Засега на другите ГКПП-та с Гърция и Македония не се извършват здравни проверки.

Предстои контрол да се извършва и на ГКПП „Илинден“, заради заболял грък. Д-р Калоян Калоянов обясни, че кризисни щабове са създадени във всички области в страната. „Дежурствата не е ясно докога ще продължават, а до седмица се очаква
монтирането на термокамери, каза Калоянов. Въпросът не е да спрем навлизането на вируса, а да намалимразпространението му. Един човек може за кратко време да зарази двама или трима“, допълни директорът на РЗИ.

„За да премине вирусът, трябва да дойде. Надяваме се до 2-3 месеца със затопляне на времето всичко да отшуми“, каза Калоянов.

Д-р Мончева обясни, че голям проблем са международните шофьори, защото трафикът не спира. Шофьорите са проблем за цялата страна, защото дори и един е в инкубационен период, то той не може да бъде „разпознат“ като болен. Има случай в Благоевград в детска градина Номер 10. Дете, заедно с родителите си, е било в Северна Италия, но не е изолирано веднага, поради незнание от родителите. След консултация с РЗИ – семейството се е самоизолирало.

Но, специалистите отбелязаха, че не могат да следят дали се спазва карантина от самите хора. Това е до самоконтрол, отбеляза Калоянов.

Пътуванията в чужбина също не могат да бъдат забранени, а всичко е до лична отговорност и дисциплина. Както д-р Калоянов, така и Михайлов посъветваха да бъдат ограничени пъруванията. Към момента под карантина са 4 лица в болницата в Петрич, към тях има още едно двучленно семейство, завърнало се от Италия, както и човек, дошъл от континентален Китай.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here