„Тири автобуса с дупничани са пристигнали от началото на седмицата в Дупница от Милано, а 12 градове в Италия са под карантина от коронавирус.“- съобщиха шофьори от автогара Дупница пред 4ВЛАСТ.

„Какви мерки са взети и каква е гаранцията, че гурбетчиите не са приносители на корона вирус, не трябва ли границата да бъде затворена, както направиха други европейски държави до овладяването на вируса. Освен всичко, всеки ден има автобуси с пътници по линията. Не е ли Дупница един от най- застрашените градове?“ – сигнализираха десетки дупничани, които са станали свидетели на пристигането на автобуси на местни фирми от автогарата на Милано до автогарата в Дупница. Паниката расте, тъй като е общоизвестен е факта, че над 20 000 дупничани живеят и работят в Милано, където има установен цял квартал, които неофициално се нарича Втора Дупница. Двама души са регистрирани с коронавирус в Сърбия, има съмнения и за болен жител от вируса в Несебър.

Българските власти взимат превантивни мерки и засилват проверките на пътниците, след като опасния коронавирус вече върлува и в Европа. Както медиите ни писа в Италия жертвите на вируса вече седем, но заразата се разпостранява много бързо. Именно затова вчера премирерът Бойко Борисов свика Съвета по сигурността, за да се набележат всички необходими мерки.

Властите призоваха всички хора, които идват у нас от рискови райони да спазват 14-дневния карантитет период и да не излизат от домовете си, а дори и при най-малките симптоми да се обърнат към лекарите във ВМА и други болници, които са подготвени.

На учението беше показано, как пътник със съмнение на коронавирус при пристигане на Летище „София“ бива записан от медиците, след това поставен в специално легло и откаран с линейка на ВМА в съответното лечебно заведение. Учението има за цел не само да покаже на обществото какво се прави при такива граждани със съмнение за коронавирус, но и как властите и лекарите трябва да се справят в такава ситуация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here