С омесен и изпечен на крепостта „Стенос” при прохода Траянови врата зелник бяха нагостени всички гости на празника на виното, организиран от община Костенец. Всички се насладиха на едни от най-българските традиции – гонене на злите сили от кукери, плетене на мартеници, плъстене на вълна и други занаяти, които бяха съпроводени с дегустация на вино и добро настроение.


Гостите поздравиха кметът на община Костенец Йордан Ангелов, заместник-кметовете Александра Герева и Тинка Проданова, председателят на Общинския съвет Иван Банчев, зам– председателят Тодор Стойнов, подполковник Найден Найденов, началник Поделение 22700, подполковник от запаса Георги Кадийски, председател на Общински съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Цар Самуил“, общински съветници, кметовете и кметски наместници на населени места в община Костенец, директори на училища и детски градини, председатели на читалищни настоятелства и секретари на читалища.

Кметът и председателят на Общинския съвет.

Най- горещата точка на празника беше шатрата, където Искра Кръстева от читалището в село Пчелин цял ден разточваше корите за зелника, който изпекоха на място.

За целта беше монтирана печка на дърва, която организаторите наричаха циганска любов. Председателката на читалището едва смогваше да пече зелниците, докато Кръстева чевръсто разточваше корите. Готовите зелници с кисело зелетрадиционна за Костенец рецепта, не смогваха да изстината, защото изчезваха за секунди. Бойната бригада успя да стъкми в рамките на празника три зелника. Правеха и пърленки, които пекоха направо на плочата на циганска любов и гостите си облизаха пръстите.


Компания на вкусната шатра правеха кът за занаяти.
За доброто настроение настроение се погрижиха: НЧ„Г. Бенковски – 1928″ с. Горна ВасилицаНЧ“ Гео Милев – 1954″ гр.Момин проход, НЧ„Прогрес 1907“ гр.Костенец, НЧ„Просвета-1881″с.Костенец, НЧ„Просвета-1913″с.Пчелин, Екипът на Крепост “Туида”– Сливен, „Школа Заедно през годината“ и Любо Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here