Жителите на Ихтиман почетоха паметта на Васил Левски, венци и цветя бяха поднесени на паметника на Апостола. Духовият оркестър „Петър Пешев“ даде начало на церемонията. Рецитал и песен, посветени на Васил Левски, изпълниха възпитаници на детски градини. Своите цветя и венци поднесоха кметът на община Ихтиман Калоян Илиев и зам.-кмет инж. Тони Кацаров, председателят на ОбС Николай Начев, общински учреждения, Съюза на „Офицерите и сержантите от запаса“, политическа партия, „ГЕРБ“, учебни и детски заведения.


147-та годишнина от гибелта на Левски почетоха с минута мълчание и жители на града и общината, общински служители и съветници, учители и ученици, пенсионерски клубове.


„Уважаеми съграждани, 147 години ни делят от онзи мразовит, февруарски вторник на далечната 1873 година, когато в покрайнините на тогавашна София, геният на националната ни революция Васил Левски , прие своето последно причастие с думите -„Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”, след което беше обесен от своите палачи. Денят, в който Дякона увисва на бесилото, е сред малкото дати в националния ни исторически календар, които ни обединяват и които ни дават основание не само да си припомним последните мигове от живота на Апостола, но и да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения досега от народа ни път, за да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали. След героичната му гибел, той става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в нашето историческо развитие. Днес почитаме неговия нелек и саможертвен път за благото на Родината. Няма друга такава личност, която 147 години след смъртта си, да остава недостижим връх. Личност, която вълнува и респектира нацията със своя героизъм. Всички ние трябва да се грижим споменът за него да не угасва, защото героите на България не трябва да бъдат забравяни, нито делата им, нито заветите им. Вярвам, драги съграждани, че всеки от нас ще открие в Левски онова, което ще иска да предаде на бъдните поколения – безпределната му любов към България.“, каза в речта си кметът Илиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here