Кметът Йордан Ангелов и представители на община Костенец участваха в работа среща в Полша заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова. С министъра на развитието на Полша Ядвига Емилевич бяха обсъдени актуални теми от взаимен интерес.


„Състоялият се двустранен бизнес форум с участието на г-н Йордан Ангелов, кмет на община Костенец и представители на местната власт е началото за надграждане на традиционно добрите ни отношения.“, посочи министър Ангелкова.
„През миналата година страната ни е била посетена от близо 421 хил. полски туристи, но възможностите са много по-големи. За да постигнем тези цели, имаме готовност в края на годината да открием национален офис за туризма към посолството ни във Варшава, което е знак за добро сътрудничество с Полша.“, подчерта още министър Ангелкова.
Ядвига Емилевич поздрави гостенката си и нейния екип за постигнатите високи резултати и изказа желание за полско присъствие на форума. Двете демонстрираха готовност на страните си да обсъдят възможността за споразумение с анекс към Спогодбата за сътрудничество в областта на туризма между Народна Република България и Полската Народна Република. Документът е подписан през 1969 г. и се нуждае от актуализация, която ще позволи да се осъвременят двустранните отношения в туризма, бе посочено по време на срещата.


Полският министър на развитието специално благодари на българската страна за навременното и професионално отношение към полските туристи, пребивавали в България при фалита на британския туроператор „Томас Кук“. България остава безспорно една от дестинациите за полските туристи и Слънчев бряг е много популярен, каза още Ядвига Емилевич и акцентира върху значението на авиовръзките, които увеличават многократно възможностите в туризма.
Полският министър подкрепи инициативата за откриване на български туристически офис във Варшава и прогнозира, че той ще има голям ефект за надграждане на двустранните контакти. Тя предложи страни като Полша, България, Румъния и др. да не се рекламират само поотделно. Ако предложим региона заедно на далечни пазари, би било много атрактивно в рамките на инициативата “Три морета”, каза още тя. Първата най-лесна стъпка според нея е например да се презентират столиците.
Министър Ангелкова подкрепи идеята и изтъкна значението на съвместните продукти за утвърждаване позициите на двете страни на далечни пазари. Много важно е присъствието ни на полските туристически изложения, където нашите общини нагледно разкриват потенциала си като дестинации. Тя даде пример и с предстоящото подписване през април на споразумение за сътрудничество между българската община Костенец и полската Сероцк.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here