Румен Томов и Ясен Попвасилев

Кметът на Благоевград Румен Томов се чуди, дали да подпише договорът с фирмата спечелила обществената поръчка от времето на екскметът Атанас Камбитов или да не подписва. Това стана ясно от изявление на заместник кмета Ясен Попвасилев пред БНТ след публикация на 4ВЛАСТ.

До края на годината трябва да бъде завършен и вторият етап от изграждането на новото депо, а именно монтирането на компостираща инсталация, която ще струва 12 млн. лв. и ще бъде финансирана с европейски средства.

Новото депо продължава да не работи, защото процедурата по избор на негов оператор беше спряна от община Благоевград. Избраният оператор обжалва решението пред Комисията за защита от конкуренцията и от там се произнесоха, че спирането на процедурата е незаконосъобразно.

Ясен Попвасилев, зам.-кмет на община Благоевград: Ще се вземе решение за по-нататъшни действия – дали ще се обжалва във ВАС или пък ще се подпише договорът.

Заради липсата на работещо депо петте общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево са принудени да извозват отпадъците си до други сметища. Транспортирането на всеки тон боклук от Благоевград до Костинброд, струва на общината над 200 лв.

Ясен Попвасилев, зам. кмет на община Благоевград: Необходимите средства в годишен размер са 4 млн. 354 000 лв. за извозването и депонирането на отпадъка.

Хората от село Бучино се надяват да се ремонтира и пътя между депото и населено място. Според тях той е тесен, а това е може да е причина за чести катастрофи, когато започнат да се движат камионите, превозващи отпадъци.

До 2023 година трябва да бъде завършен и последният – трети етап от новото дето. Предвижда се да бъде изградена модерна анаеробна инсталация за разделно събраните отпадъци.

Една от петте общини, включени в проекта за новото депо край благоевградското село Бучино – община Симитли от няколко дни започна да извозва битовите си отпадъци в депото на Разлог. Това, обаче е временно решение и от кметството в Разлог при превишаване на лимита на битовите отпадъци могат да прекратят договора.

Както писахме,

Комисията за защита на конкуренция отмени като незаконосъобразно решението на кмета на община Благоевград Румен Томов да прекрати процедурата за възлагане на поръчката за оператор на новото депо на Благоевград. Припомняме, че депото обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, а за стопанин беше избрано обединението ДЗЗД „Регионално депо- Благоевград 2019“.

Новото депо беше открито през септември 2019 г.

С решението си КЗК връща преписката в община Благоевград, за да бъде продължена процедурата. Освен това по силата на решението община Благоевград трябва да заплати за направените разноски в хода на обжалването в размер на 4700 лв. Решението на комисията може да се обжалва пред Върховния административен съд в рамките на 14 дни.
Както съобщихме, в началото на декември миналата година градоначалникът на Благоевград Румен Томов обяви, че е подписал решение да не се сключва договор с избраната фирма изпълнител ДЗЗД „Регионално депо – Благоевград 2019“ за експлоатация на новото депо. Обединението е избрано за изпълнител на поръчката по силата на решение от 16 септември 2019 г., подписано от тогавашния кмет Атанас Камбитов. Стойността на поръчката е 5 106 630 лв. без ДДС. В обединението влизат фирмите „Център за рециклиране“ с управител Петър Илиев, „Ресурс Фонд“ с управител Петър Господинов и „Еко комюнити“ с управител Румен Маринов. ДЗЗД „Регионално депо благоевград-2019“ се представлява от Димитър Илиев.
Румен Томов мотивира решението си да отмени заповедта на предшественика си за избран победител с факта, че при избора е трябвало да участват и петте общини, които ще ползват депото. Поръчката обаче изцяло е придвижена от община Благоевград.

24 млн. лв. е инвестицията в новото депо.

От ДЗЗД „Регионално депо Благоевград-2019″ пишат в жалбата си до КЗК, че са на лице политически противоречия във връзка с начина на експлоатация на депото и отново очевидно на политическа основа новият кмет на общината търси начин за промяна на легитимно влязло в сила решение.“ Претендира се за незаконосъобразност на решението.
Инвестицията в депото беше почти 24 млн. лв., осигурени от държавата. Самото депо беше открито тържествено на 17 септември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here