ОбС шефът К. Костадинов: 2,02 лв. ще е цената на водата в Дупница, от април „Кюстендилска вода“ става оператор, 120 млн. чакаме от асоциацията

0
1
Костадин Костадинов

От април Кюстендилска вода ще оперира в община Дупница, а цената на водата става 2,02 лв. с ДДС. 120 млн. лв. обаче ще получи Дупница от Европа благодарение на участието си във водната асоциация. Това съобщи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов след среща, на която са обсъждани водните проблеми в общината. Костадинов обяви също така, че проблемът с язовир „Дяково“ е преекспониран заради водната криза в Перник. Като основни причини за намаления обем той посочи остарялата инфраструктура, според ОбС шефа МОСВ трябва да преразгледа и обема на язовира, при който се разрешава водоподаване за ВЕЦ „Яхиново“.
„Не сме съгласни с обвиненията във връзка с нивото на язовир „Дяково“, че цял град краде вода, че имало 29 незаконни отклонения от водопровода, във ВиК влиза прокуратурата. Не считам, че ние заслужаваме това отношение, нито че имаме каквато и да е вина във връзка със създалото се положение с язовира. Оказа се, че всичко това се корени в желанието язовирът да се напълни по най- бързия начин. Твърдя, че няма 29 незаконни отклонения от язовира. Твърдя, че отклоненията от въпросния напорен водопровод са поне 290, а може би са и 2900.
Дейността на „Напоителни системи“ е да продава вода. Заради спирането на водата потърпевш беше един много важен сектор за нас- бизнесът с автомобили втора употреба, стратегически предприятия като ТЕЦ „Бобов дол“ и „Актавис“, „Хидростой“ , Автомагистрали“ и др. Всички тези предприятия, купувайки вода от „Напоителни системи“ обезпечават плащането на заплатите в дружеството. Половината от тях си направиха вече сондажи, ТЕЦ-ът включи помпите към река Джерман, автокъщите си направиха сондажи. Аз питам след месец как ще се издържа „Напоителни системи“?“, обяви Костадинов. По думите му язовир „Дяково“ се пълни много бързо.
„Тази криза с яз. „Дяково“, ако изобщо има криза, беше силно преекспонирана. нивото на язовира не е спаднало толкова много, през 2017 г. по това време е било почти същото. Една от причините за спадането на язовира е ВЕЦ „Яхиново“. ВЕЦ- ът е получил разрешение да ползва вода, когато обемът на язовира е над 20 млн. куб. м. Това вече означава, че от 30 млн. куб. обемът на този язовир пада на 20 млн. Когато започна цялата суматоха, той беше на 12,5 млн. куб. Така се оказва, че вместо да се ползва от 30 млн. куб. до критичния обем от 12,5, ние сме намалили обема с наличието на този ВЕЦ. Заради сухата година от 20 млн. куб. язовирът бързо спада до тези критични 12,5 млн. куб. Истината е, че сме виждали язовира и по- празен.
Има пробиви и от канала между язовира и ТЕЦ „Бобов дол“. В него има израсли многогодишни дървета, има разрушени стени, теч от този канал е подкопал основите на една къща. При пусната вода към ТЕЦ-а с дебит 30 л в секунда до централата достигат 16. Загубите по канала са 50%. Каналите и съоръженията са компрометирани, от там изтичат огромни количества вода. От 8-9 години град Дупница не ползва вода от язовира. От него се захранват селата Червен бряг, Палатово, поливаната Кременик и частично Дяково и Яхиново.“, посочи причините за проблемите Костадинов. Той обаче съобщи, че се чакат пари от Европа за големите проекти като изграждане на пречиствателна и помпена станция. Парите ще дойдат от водната асоциация.
„От Брюксел са се съгласили да се плащат средства към водната асоциация, ако само една общинна не се е присъединила. В момента текат преговорите, Това ще ни позволи да направим станцията за питейни води, пречиствателна станция, които не може да покрием с наши средства. Над 120 млн. лв. ще са парите само за Дупница.
До април оператор в общината ще бъде Кюстендилска вода, а цената на водата ще стане 2,02 ст. с ДДС. Във ВиК Дупница няма да има съкращения, ще имал малки промени например в счетоводния отдел.“, добави още председателят на Общинския съвет.
Във връзка с думите на министъра на околната среда и водите, че ВиК Дупница е във фалит Костадинов съобщи: „ВиК е в тежко финансово състояние, но да се каже, че е във фалит е пресилено. От около 6 години дружеството е в едно и също положение. 2 млн. приходи, 2 млн. разходи и 900 000 лв. дългове. Без да се повишава цената на водата, няма как да има печалба.“

Емил Гущеров

Съветникът от ГЕРБ Емил Гущеров съобщи, че на срещата са обсъждали възможността да поканят на заседание на Общинския съвет министърът на околната среда и водите Емил Димитров, за да внесе ясното по въпроса с водоснабдяването.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here