Илия Илиев

Илиев: Разговорът беше опознавателен, бяха в полицията заради проверките около Кольо Илиев

Министърът на околната среда Емил Димитров беше в Дупница на проверка във фирма „Феникс“ .

В кабинета на шефа на полицията в Дупница министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разговарял на четири очи с директора на ВиК Илия Илиев. През очната ставка са минали и шефът на „Напоителни системи“, хидроинженери. Присъствала е и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Интересното е, че и сградата на ВиК, и централата на „Напоителни системи“ са съвсем близо до полицията в Дупница. От ръководството на „Напоителни системи“ отказаха коментар каква е била темата на разговора. Директорът на ВиК обаче съобщи, че това не е било разпит, а най- обикновен разговор с познавателно значение.
„Министърът беше по друг повод в града. Мисля, че беше заради нерегламентираното депониране на отпадъци край Дупница. Докато уреждаха въпросите около фирмата на Кольо Илиев, използваха момента да се запознаят с нас. Срещата се състоя в кабинета на началника на полицията Динев, но имаше хора и от „Напоителни системи“, от Басейнова дирекция, от РИОСВ. На тази среща министърът чу становището на всеки по поставените проблеми.“, разкри Илия Илиев и добави: „Междувременно се беше появила публикация, че цял квартал в Дупница е без вода. Димитров пита кой е този квартал, а това беше фалшива новина. Градът не е оставал без вода, освен районът на изхода на Дупница в посока София. Това не е квартал, а промишлена зона. Там действително няма вода, но това не е по вина на ВиК. Абонатите там нямат договори с ВиК. Те ползват промишлена вода от Напоителни системи. Стана въпрос и за село Яхиново, където ВиК има общо около 200 абонати и сигурно още толкова незаконни отклонения. Клиентите на ВиК са абсолютно водоснабдени и няма проблеми.“

Илиев уточни, че проблеми има при незаконните присъединявания и промишлената зона. Той съобщи, че е изпратил писмо до МОСВ и до още няколко институции, в което алармира за липсата на вода в Палатово и за замърсената вода на Баланово.

„В Палатово има водоноски. Проблемът в случая е, че министърът спря водата за промишлени нужди за ТЕЦ „Бобов дол“ и мината в Бобов дол, но водата за промишлени нужди се пречиства именно в централата и се подава за Палатово, а може и за Баланово. Затова беше взето решение да се облекчи положението, като се подаде вода за питейни нужди до ТЕЦ „Бобов дол“. Количеството около 2000 куб., което е отпуснато от МОСВ, е достатъчно за двете села, но язовирът може да го отпусне наведнъж, а не на по малко. А в тези две села и в ТЕЦ-а няма резервоар за съхранение на питейна вода. Може би трябва да бъде изграден. А и количеството е толкова малко, че може да изтече по 12- километровото трасе от язовира до селата, тъй като има течове. Сложно е, но вярвам, че ще се намери правилното решение.“, разкри Илиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here