Съдът възстанови на работа във „Въгледобив Бобов дол“ бункерист, уволнен дисциплинарно, докато бил под домашен арест. Съдия Мирослав Саневски от Районен съд Дупница отсъди в полза на работника, след като прецени, че не е поискано обяснение от него за причините за отсъствие от работа. На 9 септември миналата година на мъжа е наложено наказание „дисциплинарно уволнение“ заради неявяване на работа, на база на което е прекратен трудовият му договор.
Работникът обаче оспорва заповедта като незаконосъобразна и немотивирана, тъй като не му е поискано поискано писмено обяснение. Той не се явил на работа 8 и 9 август миналата година. По това време обаче бил задържан във връзка с дело от 2017г.
Става ясно, че бункеристът не е уведоми прекия си ръководител нито пък е дпредстави оправдателен документ.
Съдът обаче приема, че работодателят трябва да установи причините за отсъствието и поиска обяснения. Когато не е направено лично, искането е писмено, то следва да се връчи на работника или служителя – лично, или чрез пощенска услуга, или по всеки друг начин, допустим съобразно общите правила, пише в решението на съда. В настоящия случай, съдът намира, че работодателят не е спазил императивното изискване на закона.
Така заповедта на управителя на мината е отменена като незаконосъобразна, а работникът възстановен на работа. Освен това „Въгледобив“ трябва да плати 560 лв. адвокатски хонорар. Решението може да се обжалва пред Окръжен съд Кюстендил.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here