В региона на КАТ и село Ябълково безстопанствените четириноги са проблем от години, обещаната еластична ограда все още не е поставена

 

Краси Веселинова

21-годишен водач на л.а. „Ауди“ снощи е блъснал кон на пътя Кюстендил-София, в района на с. Ябълково. Убитото животно е с неустановен собственик, по случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.
Десетки вече са инцидентите на пътя в същия район именно заради безстопанствени коне. Множество бяха и подадените сигнали, но до този момент без резултат.
Ще припомним, че през месец ноември 2018 г на пресконференция пред медиите, комисар Васил Паргов, началник „Охранителна полиция” и Радослав Боюклийски, началник сектор КАТ- Пътна полиция заявиха, че цитирам „Еластична ограда, която да предотвратява изскачането на безстопанствени животни на пътя Кюстендил-София в участъка преди с. Ябълково, ще бъде поставена в района на КАТ и тя ще е готова до края на годината“. Бе доуточнено, че до решението се стигнало след разговори между представители на ОПУ- Кюстендил, ОД на МВР и Община Кюстендил.
„Това е плод на общи усилия. Участъкът от мотела до пътния възел за ГКПП-Гюешево ще бъде направен от ОПУ- Кюстендил, а останалата част – от Община Кюстендил, която стопанисва този участък”, каза тогава комисар Васил Паргов.
И към момента такава ограда липсва, а коне в близост до пътя и разхождащи се да.
В края на октомври миналата година, отново бе уверено, че еластичната ограда, която да предотвратява излизането на безстопанствени животни на пътя Кюстендил-София в участъка преди с. Ябълково, ще бъде поставена в района на КАТ. Процедурата била задействана, тъй като участъкът се стопанисва от Областно пътно управление и община Кюстендил се уточняват границите. „До сега няма ПТП с участие на животни в този участък, направени са срещи със собствениците на коне и контролът е ежедневен“, заяви преди месеци пред медиите Радослав Боюклийски и доуточни, че оградата ще започва от бившият мотел „Сайма” и ще продължи до табелата Кюстендил.
След обещанията през 2018 и 2019 г и към момента такава ограда липсва. Налице е вече и ПТП, а коне в близост до пътя и разхождащи се по платното, да.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here