„Кметът на бобовдолското село Големо село Васил Василев надхитри министъра на околната среда и водите и успял да пусне крана от дюкера за селото. Така 12 домакинства, повечето негови роднини имат вода, нека да се провери, нека да се види къде изтича малкото количество, което министър Емил Димитров пусна за ТЕЦ-а, Палатово и Мало село, общо около 1170 кум.м. вода за месец.“, съобщиха жители на Големо село.

„Това е измишльотина, явно става въпрос за пускане на централен кран в селото, промишлен, но по тръбата няма вода. Как ще пусна, няма за ТЕЦ-а, има за мен, нали трябва да се пусне за ТЕЦ, такива кранове има в цялото село, но вода няма, какъвто и кран да се върти, вода няма в селото. Питейна вода си има, а промишлената се ползва сезонно, за поливане на градини, тя е предназначена за Палотово, Мало село и теца. Да дойдат институциите, да заповядат,и да проверят.“- каза Васил Васев.

Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод твърденията, че „Стомана“ и „Топлофикация Перник“ са ползвали вода от „Студена“ и по време на режима.

Припомняме, че вчера от „Топлофикация Перник“ отрекоха, че са ползвали водата на „Студена“. Те подчертаха, че няма как да са ползвали нещо, което се контролира от ВиК-Перник.

По думите на екоминистъра едно дружество е разбило водомер и е източвало голямо количество вода. Димитров отбеляза, че успокояващото към момента е, че язовир „Студена“ се пълни.

 Във връзка с вноса на отпадъци в страната ни, той заяви, че от сега нататък отпадъците, които са предназначени за горене ще пристигат само на пристанището във Варна.

Той подчерта, че вече сме върнали на Италия контейнерите с боклук, като те са признали, че при тях е извършено нарушение.

Екоминистърът уточни, че няма как България да получи санкции от Европа в този случай.

Заловихме чужди контейнери, не ги пуснахме в България и ги върнахме, изтъкна Димитров.

По отношение на сухопътните ни граници, той обясни, че отпадъци ще се допускат само на „Калотина“, като вече имат списък с всички фирми, които легално внасят в страната за определен завод.

За проверките в тецовете на Ковачки, министър Димитров подчерта, че към момента ТЕЦ „Бобов дол“ няма разрешително за горене на отпадъци и докато не поставят система за сигурност, няма да извършват тази дейност. По думите от всичките само ТЕЦ „Сливен“ има право да изгаря отпадъци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here