Над три километра тръби от водопровода Мало Бучино – Перник вече са положени от първи февруари до днес. Това съобщи областният управител на Перник Емил Костадинов на заседание на Областния кризисен щаб.

В изграждането на съоръжението са се включили и специалисти от Камарата на строителите. Работи се едновременно, както на самото шосе, така и на територията на село Големо Бучино и на град Перник. Според създадената временна организация на движение и по настояване на жителите на селото пътят Перник- Големо Бучино е отворен за автомобили сутрин и вечер. През останалото време движението е разрешено за градския транспорт, училищния автобус, колите снабдяващи търговските обекти и за специализираните автомобили- като линейки, пожарни и полицейски патрули.

С приключването на работата в този участък и преместването на строителите на нов, ще бъде въведена нова временна организация на движението, за което от пътната агенция ще информират своевременно. По информация на Костадинов тръби за водопровода са доставени вече и на площадка в района на село Мало Бучино. Стартират и дейностите по изграждането на помпената станция и резервоара.

Както писахме, новият 13.5-километров водопровод от с. Мало Бучино до Перник се строи без подробен устройствен план (ПУП), без разрешение за строеж, както и без да е ясно кой изпълнява задължителния по закон строителен надзор. Няма и публикуван договор с избрания изпълнител по думите на управляващите – държавната фирма „Монтажи“, или какъвто и да е документ за разходите за строителство. До момента има публикувано само решение за процедурата в регистъра на Агенцията по обществени поръчки (АОП), но дори то не дава особено много информация. В него например въобще не се споменава, че „Монтажи“ ще прави ремонта.

Огромната липса на прозрачност се оправдава със спешността на дейностите. Това безспорно е факт, но се създава притеснението, че ще се похарчат 27 млн. лв., без да е сигурно, че ще има вода за Перник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here