Полиция ще проверява тонажа на машините, ще спират по- тежките, в Бобов дол ще изградят мониторингова система за качеството на въздуха

Кметът Елза Величкова с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ОДМВР Кюстендил Елиан Стамболийски.

Главният прокурор Иван Гешев събра в кабинета на кмета на община Бобов дол шефове на полицията и прокуратурата от Кюстендил и Дупница.

На срещата присъства и областният управител на област Кюстендил Виктор Янев. Кметът на Бобов дол Елза Величкова успя да пристигне минути преди приключването на срещата, тъй като е имала ангажимент чак в Стара Загора. Председателят на ОбС Елеонора Христова и зам.- кметът Йорданка Гацева са посрещнали Иван Гешев на входа на общината. Те разбрали от шефа на полицията в Бобов дол за височайшата визита 40 минути по- рано.

В Бобов дол са били и ръководителят на прокуратурата в Кюстендил Камелия Стефанова, и на прокуратурата в Дупница Даниела Гюрова. „Много се зарадвах на въпроса на прокурор Гешев към Виктор Янев „Защо отмени заповедта на кмета Елза Величкова за спиране на тежките камиони?“, обяви съветникът Валери Радлев за „4Власт“.

Виктор Янев пристигна в Бобов дол с висока температура и силна кашлица.

Веднага се свързахме с Виктор Янев, тъй като тежките камиони с въглища на мината са основен проблем за общината. „Как можа да спреш заповедта?“ беше въпросът на Иван Гешев. Обясних му, че има законно положение и че заповедта на Елза Величкова, която беше отменена и от съда, не беше съобразена с действащата Наредба за движение по пътищата, липсва и план за движение по пътищата, което е проблем за огромна част от градове. Може би само Варна и Бургас имат подобни наредби. Спях заповедта като незаконосъобразно, а не като нецелесъобразно. Аз съм с хората, които протестират напуканите си домове повредите по инфраструктурата от тежките гондоли, които прекарват въглищата. На срещата стана въпрос също така за чистотата на въздуха и за нерегламентираното горене на боклуци. Такава практика просто не може да съществува. Целта на срещата беше да се стикова работата между общината, областта, прокуратурата и всеки да се заеме с предотвратяването на нередностите.“, обяви Виктор Янев.

Председателят на Общинския съвет в Бобов дол Елеонора Христова съобщи още, че главният прокурор е бил категоричен, че в рамките на броени дни община Бобов дол ще бъде снабдена с мониторингова система, която ще отчита качеството на въздуха. „Съобщихме, че има жп инфраструктура, която може да поеме превоза на въглищата. Прокурор Гешев се разпореди на полицията да проверява всеки камион за тонаж и по- тежките да бъдат спирани. Съобщихме още, че рудниците се закриват без план. Те просто се изоставят. Иван Гешев се разпореди прокуратурата да се заеме с мините. На срещана дойде министър Емил Димитров.“, добави Христова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here