Румен Томов

Комисията за защита на конкуренция отмени като незаконосъобразно решението на кмета на община Благоевград Румен Томов да прекрати процедурата за възлагане на поръчката за оператор на новото депо на Благоевград. Припомняме, че депото обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, а за стопанин беше избрано обединението ДЗЗД „Регионално депо- Благоевград 2019“.

Новото депо беше открито през септември 2019 г.

С решението си КЗК връща преписката в община Благоевград, за да бъде продължена процедурата. Освен това по силата на решението община Благоевград трябва да заплати за направените разноски в хода на обжалването в размер на 4700 лв. Решението на комисията може да се обжалва пред Върховния административен съд в рамките на 14 дни.
Както съобщихме, в началото на декември миналата година градоначалникът на Благоевград Румен Томов обяви, че е подписал решение да не се сключва договор с избраната фирма изпълнител ДЗЗД „Регионално депо – Благоевград 2019“ за експлоатация на новото депо. Обединението е избрано за изпълнител на поръчката по силата на решение от 16 септември 2019 г., подписано от тогавашния кмет Атанас Камбитов. Стойността на поръчката е 5 106 630 лв. без ДДС. В обединението влизат фирмите „Център за рециклиране“ с управител Петър Илиев, „Ресурс Фонд“ с управител Петър Господинов и „Еко комюнити“ с управител Румен Маринов. ДЗЗД „Регионално депо благоевград-2019“ се представлява от Димитър Илиев.
Румен Томов мотивира решението си да отмени заповедта на предшественика си за избран победител с факта, че при избора е трябвало да участват и петте общини, които ще ползват депото. Поръчката обаче изцяло е придвижена от община Благоевград.

24 млн. лв. е инвестицията в новото депо.

От ДЗЗД „Регионално депо Благоевград-2019″ пишат в жалбата си до КЗК, че са на лице политически противоречия във връзка с начина на експлоатация на депото и отново очевидно на политическа основа новият кмет на общината търси начин за промяна на легитимно влязло в сила решение.“ Претендира се за незаконосъобразност на решението.
Инвестицията в депото беше почти 24 млн. лв., осигурени от държавата. Самото депо беше открито тържествено на 17 септември.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here