Кметът на Големо село Васил Василев: ТЕЦ Бобов дол ще гори боклука на София, искаме да видим какво гори в момента!

Кметът на Бобов дол Елза Величкова, кметът на Мламолово Милчо Михайло и кметът на Големо село Васил Василев искат среща с Христо Ковачки и ръководството на ТЕЦ-а за разрешаване на проблема с боклуците и въглищата.

ТЕЦ- Бобов дол ще гори боклука на София, а в момента не знаем какво гори, искаме да имаме достъп, ние кметовете, съветниците. Ние сме отговорни за населението, затова и протестирах в София, тук не се диша. Искаме среща с ръководството на ТЕЦ- Бобов дол. Това заяви на редовна сесия на общинския съвет днес Васил Василев, кмет на село Големо село и добави:

„Имам информация, че две от електроцентралите, свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, ще изгарят част от RDF отпадъка, който се получава при работата на завода за боклуци в София. Това са „Топлофикация Сливен“ и ТЕЦ „Бобов дол“, които имат издадени от държавата разрешителни за изгаряне на неопасни отпадъци (RDF).

Двете централи кандидатстват в консорциум, чиято оферта е единствената за втората по големина обособена позиция в обществената поръчка на Столичната община. Тя е за 14.8 млн. лв. и включва приемането на 70 хил. тона годишно за срок от 3 години. Това прави средно по 68 лв. на тон, като за сравнение досега Столичната община е плащала между 15 и 31 лв. за тон. Разбира се, офертата на Ковачки може да е по-ниска от въпросните 68 лв., но предвид липсата на конкуренция трудно може да се очаква съществена разлика.“

„Ще получите официално писмо и даже два дни в седмицата ще имате възможност да влизате в централата, каза общинският съветник Красимир Чаврагански, счетоводител на „Въгледобив- Бобов дол“.

„Нямаме намерение да закриваме ТЕЦ -Бобов дол, настояваме да се спре горенето на вредни отпадъци, да се активират сероочиските, в противен случай ще бъдем сред протестиращите.“ – каза кметът Елза Величкова.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here