Благоевградската болница ПУЛС иска да купи общинския урегулиран поземлен имот (УПИ), в който е изградена сградата. Дружеството, собственик на частната болница – „Медикус-98 – Медицински център“ ООД с управител Чавдар Андонов и собственици Александър Щерев и Емилия Щерева, е депозирало в общината предложение да купи 2567 кв.м общинска земя, която включва застроената площ и остатъка от терена, върху който да изгради паркинг. Предложението е вкарано за обсъждане в комисиите при ОбС и в петък ще се дискутира на сесията на местния парламент, пише „Струма“.

Темата предизвика обществено обсъждане в социалните мрежи и потърсихме коментара на председателя на ОбС Андон Тодоров, който направи справка: „Максимално разрешената разгъната застроена площ (РЗП) върху терена е 6417 кв.м, а изпълненото застрояване е 6414 кв.м, което означава, че на свободния терен в УПИ не може да се застрояват повече сгради, но той може да се превърне в паркинг, който е крайно необходим в района, обясни той.

А. Тодоров допълни, че с продажбата в общинската хазна ще влязат пари от вече застроен терен, от една страна, а от друга – болницата може да обособи паркинг, за да не се блокира от автомобили сегашният подход на линейките, каквото е и намерението на „Медикус-98 – МС“ ООД. Общината запазва терена си до ул. „Славянска“, за който има ПУП и готов план за изграждане на общински паркинг на две нива, но се търси финансиране, разкри председателят на ОбС – Благоевград.

Учредено право на строеж върху въпросния терен за изграждане на втора самостоятелна вертикална секция на 8 етажа община Благоевград дава на болница ПУЛС през 2008 г., а цената на учреденото право на строеж е била 204 079 лв. През 2014 г. е добавено и право на пристрояване на тераса върху 75 кв.м на първия партерен етаж.

Пазарната оценката, направена от независим оценител на общинската земя, която искат да купят от ПУЛС, е 469 209 лв.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here