Съветниците от СДС Костадин Костадинов, Георги Георгиев, Иван Раков, Боби Коларов и Емилия Райчова.

Бедни и гладни шивачки събират сили и подготвят протест в Дупница срещу работодателите и бездействието на институциите.

Стотици жени  са готови да прекратят работа и заплашват да стоят със скръстени ръце, докато не им се плати за труда и работодателите не започнат да плащат за извънреден труд в делници и почивни дни. Те карат на издихания, получават по 320 лв. по банка и между 100 лв. и 400 лв. под масата, в зависимост от преценка на работодателя, но най- вече по симпатия и антипатия. Такъв е случаят с шивачки от „Елегант- СЕ“ ООД, които са оставени да мизерстват и да карат по цял месец на маргарин и хляб с месечна заплата 320 лв., а през лятото са стояли и в неплатен отпуск. Част от шивачките изпратиха сигнал до 4ВЛАСТ, адресиран и до Инспекцията по труда и прокуратурата.

„Потърсихме съдействието и на партийните структури в Дупница, единствен взе присърце проблема председателят на общинския съвет Костадин Костадинов и съветниците от групата му Иван Раков, Георги Георгиев и Боби Коларов“, съобщиха две от шивачките, които още не могат да повярват, че е възможно някой да се застъпи за тях и да реши проблема кардинално.

„Истинска подигравка с хората, месечно, въпреки, че имат постоянна работа, те получават средно по 320 лева! Като координатор на СДС за Югозападна България се ангажирам с проблема на шивачките в Дупница за достоен труд и възнаграждение. СДС ще упражнява натиск над институциите, за да си свършат работата, това е безобразие, което трябва да приключи незабавно. Шивачките не смеят да излязат с имената си заради заплахи, че няма да си намерят работа, а и защото навсякъде е така. Около 40- 50 са шивашките фирми в града, но не във всички картината е така потресаваща.“- каза Костадин Костадинов и очаква още сигнали за експлоатация и психически терор на работното място.

Валентин Златински

Ето и разказът на една от дамите, която намери сили да разкаже за преживяния кошмар, изпратен и до директора на Инспекцията по труда Валентин Златински:

Това, което преживях е съдба на 80 процента от жените в бранша и разказвам всичко това, не само заради себе си, а за да се промени живота на всички. Защото на наш гръб собствениците карат свръх лукс коли, живеят в разкошни имоти и всичко това на наша сметка, със наша кър и пот, наши сълзи и тревоги. Колко сълзи съм изплакала и колко безсънни нощи съм имала….Не може да се живее щастливо с мисълта аз да съм добре, всеки за себе си, не! По- щастлив е принципът „един за всички, всички за един“ на тримата мускетари. До 24.01.2020 година работех по трудов договор във фирма „Елегант- СЕ“ ООД, собственост на Нели Попова. Длъжността ми беше оператор на машина.

В същия ден напуснах, тъй като бях подложена на жесток психически тормоз от страна на работодателите и лице, което беше представено от Нели Попова като контрола, а минно Маргарита Савчева. Проблемът възникна от въпроси, които се оказаха много обидни за работодателите, тъй като са свързани с размера на работната заплата и ежемесечното ни ощетяване при непосилен труд от 9 часа на ден. По трудов договор аз съм назначена на минималната работна заплата от 560 лв на месец за осем часово работен ден. Прилагам договора, който съм сключила на 01.06.2019 година. Вместо да получава и за извънреден труд, аз съм ощетявана ежемесечно., като дори не съм получавала полагащите ми се 560 лв по договор. Вместо 560 лв по банков път получавах точно 320 лв. Работното ми време започваше от 07.15 часа до 15.45 часа със три почивки. Първата- от 09.00 часа до 09.05 часа, втората –от11.30 часа до 12.00 часа и третата –от 14.00 часа до 14.10 часа. Това прави общо 45 минути почивка.

Понякога съм получава пари в плик, искала съм фиш, като е на всякъде, но вместо фиш получавах заплахи Лично Нели Попова многократно ми е заявявала: „Млъквай, че няма да си намериш работа никъде, ще те обявя навсякъде, че си черна овца, че си некадърна, че си мързелива, че си кршкачка, все си на телефона. Ще те раздухам, ти бъдеще няма да имаш!“

Тези думи като на грамофонна плоча ми ги каза и на 24.01. 2020 година около 11.00 часа. Имам и свидетели. Тя дойде по спешност в цеха, въпреки че беше в болничен. Обадиха и се журналисти, които аз уведомих, че на мен се извършава престъпление. Аз плачех, треперех цялата, защото бях нападната от контролата Маргарита Савчева. Тя крещя над мен с обиди: Мързел, ти ли ще търсиш сметка за парите, ти ли ще разпространяваш слухове за фирмата, говорила си в рейса, че заплатите се бавят, че не се плаща цялата сума по закон, че майка ти, е глобена несправедливо 50 лв заедно с Люба Чавкърска. Немерила си църква да се кръстиш, ще ти се стъжни живота.“

Имам свидетели за обидите и виковете. Търсих помощ при журналисти, които разговаряха с Нели Попова. Тя призна за скандала пред журналисти и продължи да ме злепоставя пред тях със същите думи, които изрече пред мен, когато дойде в цеха, а и преди това, винаги накрая на месец за, когато трябваше да си получа полагащото ми се възнаграждение по закон.

При последните и думи, аз я помолих веднага да се разделим и да ми даде лист, за да си напиша молбата за освобождаване по собствено желание. Тя я прие и ми посочи вратата.

„Заповедта и документите за освобождаване ще ги получиш в офиса на ул. „Йордан Малашевски“ /до Еврошус и мебели Хоп Троп в промишлената зона на Дупница/ или „Николаевска“ 76.“ – отсече тя и затвори вратата след мен.

Аз плачех неудържимо, защото тя ми се закани, че ще „съсипе и кредита ми към банка, които изплащам редовно всеки месец.

Освен всичко ми внушава, че аз съм извършила нередност със въпросите си. Заявява ми: „Аз с какво съм заслужила тези въпроси, та нали аз ти осигурявам работа и възможност да си плащаш кредита и да живееш.“

Има и други жени, които така са тормозени в цеха, но те не смеят да се оплачат на никого, защото смятат, че вие и институциите няма да ги защитите.

Аз вярвам в справедливостта и правото ми да бъда защитена. Моля да проверите и дали става въпрос за двойно счетоводство, колко трябва да получа за извънреден труд от 01.06. 2019 година до 24.01. 2020 година. А също и да я заставите, до ми плати дължимите суми по трудов договор в пълен размер.

Не съм ползвала и отпуската си от 20 дни. Тя ни освободи всички в неплатен отпуск от седем дни в края на август и началото на септември, без да се подпишем, че сме съгласни. Накрая останахме със закъснели заплати и жалки суми от около 200-300 лв. Изкарали сме месец август на маргарин и хляб. Освен всичко, лятото температурата в цеха стига 30-40 градуса, има климатици, но не се пускат, пести се, затова се варим като пилета в тенджера, а зимата при 5 градуса формовачна машина в отделно от общото помещение.“

Сигналът беше изпратен до директора на Инспекцията по труда Валентин Златински завчера по електроната поща, но от инспектората не си направиха труда да отговарят, че са го входирали, като е практиката във всяка държавна институция.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here