Кметовете на Самоков и Долна баня – Вл. Георгиев и Вл. Джамбазов, на официален прием при Патриарх Неофит

Кметoвете на Самоков Владимир Георгиев, и на Долна баня – Владимир Джамбазов, заедно с архиерейския наместник иконом Михаил Колев присъстваха на официален прием на Негово Светейшество Неофит митрополит Софийски и Патриарх български.

Приемът бе за представителите на държавната власт и духовните ръководители на околиите, влизащи в диоцеза на Софийска епархия. Срещата се провежда за първи път, като целта й бе новоизбраните кметове, заедно с архиерейските наместници на осемте Софийски околии да получат първосветителското поздра вление и патриаршеското благословение на Патриарх Неофит. Негово Светейшество влезе в залата, придружаван от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и висши духовници от Софийска митрополия.

Самоковският градоначалник Владимир Георгиев и архиерейският наместник на Самоковска духовна околия иконом Михаил Колев бяха подготвили дар за Негово Светейшество – триптих на Богородица с архангелите, който поднесоха в знак на почит към Софийския митрополит. След като благослови събралите се представители на държавната власт и духовниците, Негово Светейшество се обърна към тях с приветствено слово. „Бихме искали още веднъж да ви поздравим с доверието, което жителите на вашите общини ви оказват и възлагат на вас техните надежди и очаквания“ – каза в словото си Светейшият владика и направи равносметка на отношенията през изминалата година между митрополията, кметствата и архиерейските наместничества. Той изрази надежда, че светската власт ще подпомогне изучаването на религия в епархийските училища, ще съдейства на социалната дейност и ще се грижи, заедно с Църквата за манастирските и църковни имоти.

В края на словото си той оправи благопожелания Божието благословение и благодатна помощ да бъдат през цялата настояща година с всички, които се трудят за благото на българския народ.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here