Замърсяване на въздуха в Самоков 10 пъти над нормите засече с домашната си станция за измерване на фините прахови частици Пламен Цветанов. Измерването е направено тази сутрин, уточни за „4Власт“ Цветанов. Показанията сочат, че на 21 януари /вторник/ към 21:00 часа драстично се е вдигнало нивото на замърсяване на въздуха в Самоков.


Предишните дни то е било под границата, което е 50 микрограма на кубичен метър. Най-високи стойности са отчетени днес сутринта, между 8-10 часа. Вероятната причина е студеното време и запалените печки на твърдо гориво.
„До 500 микрограма на кубичен метър говорим за десет пъти превишение на допустимата норма на замърсяване. Измерванията са по немски проект, който се разпространява в цяла Европа. Немските власти приемат тези данни за официални и ги прилагат като статистика в нормативни документи. Фините прахови частици са много опасни, причиняват сърдечно-съдове заболявания. При вдишването им по-фините директно влизат през белия дроб в кръвоносните съдове и се отлагат в тях с натрупвания. Те са основни причинители на инсулти и инфаркти“ – обясни за читателите ни Пламен Цветанов. Подхванатата от него тема е коментирана много в Самоков. „Това измерване и сигналите ще трогнат ли местната власт? Парадоксът е, че миналата година кметът на Самоков спечели награда за зелена община.“ – споделят самоковци по повод тревожните данни.
Пламен Цветанов в момента е студент, следва „Електроенергетика, производство и разпределение“ в Техническия университет в София, на 26 години е.
„Основният проблем е, че сме енергийно бедни. Ако има решение, то се корени или в по-високите доходи, или в по-евтините енергоизточници. Никой няма да гори боклуци, ако има възможност да се отоплява на газ, пелети или ток” – пояснява още Пламен.
Станцията на Цветанов работи от две години, монтирана в ж.к. „Езерото“ в Самоков. Сравнителен анализ показва, че като цяло през зимния сезон въздухът в града е много замърсен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here