Отбелязаха Бабинден в Костенец и Момин проход

Днес в пенсионерските клубове в Костенец и Момин проход се проведоха традиционните чествания на Бабинден- един от големите народни женски празници, посветен на“бабите“- жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

В препълнената зала бе проведен обичаят най-младата баба да полее с вода за ритуално измиване на ръцете на най-възрастната баба .Бабите от гр.Момин Проход разиграха интересна напредвара за най-бързо сменяне на памперс. Празникът продължи с много настроение, хора, песни, танци и пожелания за здраве, още внуци и правнуци за всички присъстващи.

Празникът на възрастните дами уважиха кмета на гр.Момин проход Ивайло Котларов, заместник-кметът на Костенец Александра Герева, Тинка Проданова, зам.председателят на Общински съвет Тодор Стойнов , общински съветници и екипът на г-н Ангелов.

„Приемете моите най-искрени поздравления по случай Бабинден – ден, посветен на родилната помощ, акушерите, родилките и здравето на децата.
Традициите на Бабинден засвидетелства почит и уважение към мисията да помагате при идването на нов живот и да ни правите щастливи с най-голямото и най-красиво събитие в живота ни – раждането на нашите деца.
Пожелавам Ви здраве, късмет и щастливи дни!
Да си пожелаем да се раждат повече здрави деца!
Честит празник!“, пожела кметът на Костенец Йордан Ангелов.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here