Отбелязаха тържествено Бабинден в Долна баня

Любомир Кузев
21 януари – Денят на родилната помощ или Бабинден традиционно подобаващо бе отбелязан в Долна баня.
Началото на празничните тържества бе поставено в клуба на Сдружението на хората с увреждания „Венетица“, където след като председателката инж. Светла Стоименова поздрави всички присъстващи, награди за традиционния празник „Баба и внуче“ членуващите в организацията баби с внучета. Това са: Валентина Лечева с внук Митко, Милена Танчева с внучка Ванеса, Йорданка Хаджигеоргиева с внук Александър, Любка Стринска с внучка Ана – Мария, Петрана Апостолова с внучка Дая и Цветанка Сестримска с внук Калоян. Последва обичая „Поливане“, като бабите поляха на бившата акушерка Мария Божилова и медицинската сестра Мария Георгиева.
Празникът в ранния следобед се пренесе в заседателната зала на община Долна баня, където председателката на общинския съвет Лиляна Драганова след като поздрави присъстващите на традиционното тържество май, баби и прабаби, награди първото и последното бебе за миналата 2019 година.
Общо 54 са родените долнобанчета през миналата година, от които 35 са мимичетата и 19 момчетата.
Първото бебе за 2019 година е Константин Емилов Станчев, а последното е Йвайло Кирилов Тончев. Наградена бе и бабата Лиляна Лечова, която през миналата година има близнаци, а на две внучета през миналата година се зарадва и баба Вили Ташева. И тук бе традиционно направен обичая „Поливане“, както на присъстващите лекари и медицински сестри, така и от младите майки на своите баби. В последвалото състезание по поставяне на памперс и повиване най-сръчна баба бе Ели Попова, които със своята майка Василка бяха атракцията на тържеството, облечени в народни носии като баба, булка и с бебе.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here