Заради 700 хил. лв. БКС на Руен Кирев заплашва да запорира сметките на община Гърмен, кметът Ф. Иса: Сагата е от 10 години, борим се! 

Кметът на Гърмен Феим Иса

Община Гърмен се бори БКС Гоце Делчев на бизнесмена Руен Кирев да не запорира общинските сметки заради дълг от 700 000 лв. За „4Власт“ кметът Феим Иса съобщи, че общината води спор в съда с мощната фирма от десетилетие. Казусът вече е стигнал до Върховен административен съд и на практика се вижда краят на сагата. Обект на спора е плащането на дейности по ремонт на пътищата Огняново-Рибново и Гърмен – Кавачевица.

Руен Кирев

„Има реалната възможност да ни бъдат запорирани сметките. Предишните управници са оставили неиздължени пари към фирмата. В момента работим по въпроса и търсим как да го решим, без да се стига до блокаж на сметките ни.
Предишните управници Минка Капитанова и Ахмет Башев са отлагали във времето плащането, съдили са се. Преди дни собственикът на фирмата дойде в общината и показа решение на Върховен Апелативен съд и в решението пише, че община Гърмен му дължи над 700 хил.лв. Ако не му бъдат изплатени сумите, фирмата се закани, че ще извади изпълнителен лист и ще запорира всички сметки на общината. Разбрах, че сагата около този проблем е повече от десет години. Години наред са се търкаляли по съдилищата. Доколкото зная, ремонтните дейности са извършвани по програмата „Сапард“ и касаят ремонти на пътища от Огняново-Рибново и Гърмен – Ковачевица. Ремонтът се е случил, но има някаква разлика в парите, които са преведени по програмата „САПАРД“ и това, което е заработено от фирмата. Разбирам, че разликата е била около 400хил.лв. През всичките тези години е имало дела със „САПАРД“, после изпълнителят е водил дела с общината и днес сме на финалната права. Общо с лихви и с разходи по делото дължим над 700 хил.лв. и това ни виси като камък на врата.“, разясни ситуацията градоначалникът Феим Иса

Ахмед Башев

Още през 2010 г. беше съобщено, че общината е заплашена от глоба в размер на 750 000 лв. по „Сапард“ заради нарушения по реконструкцията на пътищата към селата Огняново, Рибново и Ковачевица. Тогава кмет беше Ахмед Башев.
При сертификация на сметките на Агенция „САПАРД“ за 2008 година, която се извършва от специалистите по одит на средствата от Европейския съюз, одиторите са констатирали нарушения по проекта и отказали да заверят изплатения разход в размер на 3 000 000 лева на администрацията в Гърмен.
Санкцията е заради установени две нарушения. Фирмата изпълнител по проекта – „БКС“-Гоце Делчев, собственост на бизнесмена Руен Кирев, не е внесла определената по закон банкова гаранция. Другото нарушение е това, че възложителят неоснователно е открил процедура по Наредбата за малки обществени поръчки, при наличие на предпоставка за провеждане на открита процедура по реда на ЗОП.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here