Хората очакват реакция от ресорните министри Емил Димитров и Петя Аврамова.

„От 2 седмици сме без вода, Ихтиман ли е следващият град, който ще бъде разтърсен от водна криза? Заплашени сме от хуманитарна катастрофа.“ Това ни писаха притеснени жители на общината, които засега не виждат решение на проблема. Ако водната криза продължи още две-три седмици, те са категорични, че ще е налице хуманитарна катастрофа в община Ихтиман. Активисти на политическите партии и на синдикатите в община Ихтиман бият тревога. Те са категорични, че, ако не се вземат спешни мерки, ще излязат на протести.
„Отправихме питане до община Ихтиман какво се прави за справяне със ситуацията. Отговориха ни, че са изпратили писма до ресорните министерства и те са наясно с положението ни. Засега обаче резултат няма.“, негодуват ихтиманци.
„Дни наред децата ни в детските градини и училищата са без вода. Може да се наложи да бъдат пуснати в принудителна ваканция. Упорито се разпространяват слухове, че предстои обявяването на воден режим в града ни. Трябвали да чакаме това де се случи ли? От няколко седмици дебитът на водата в тръбите е намалял значително. По всяка вероятност това се дължи на стария проблем с водохващането. Видно е, че е нужно да бъдат насочени допълнителни количества вода, но за тази цел е необходимо отговорните фактори от МОСВ и МРРБ да променят досегашното си отношение към този голям наш проблем.“, съобщават още хората.
„Община Ихтиман се захранва от две водохващания, които снабдяват с вода четири общини. Водохващанията са от реките Ибър и Марица. Двете реки влизат от водосбора на язовир „Белмекен“. От тези две водохващания се захранват населени места на територията на четири общини- Самоков, Долна баня, Костенец и Ихтиман.
Има довеждащ водопровод, който идва от тях, а последната точка е гр. Ихтиман. Затова при промяна на подаваните количества към водопровода, създаващото се затруднение рефлектира точно в нашата община. Твърденията, че ниските температури и замръзванията по хода на водопроводната мрежа са водещият фактор в създалата се неблагоприятна ситуация, могат да бъдат оспорени. Искаме да не стигаме до водна криза като в Перник. Настояваме квотата, която ни се полага от цялото количество вода, предназначено за ВиК-София област от МОСВ, да бъде насочена само за водоползване към жителите на община Ихтиман, а не част от нея да бъде отправяна към ВЕЦ „Белмекен- Сестримо“. Досегашната практика на властимащите беше през периода от 01.10. до 30.04. всяка година да се пренасочва вода именно към тази ВЕЦ. Тогава се отбива вода, за да се пълни язовирът, за да се произвежда ток.“, споделят активисти от Ихтиман.
Исканията на хората от Ихтиман и селата около града са ясни и категорични: „Искаме министър-председателят да разпореди на компетентните органи да извършат незабавна проверка на моментното състояние на язовир „Белмекен“, като и на състоянието на водопроводната мрежа към община Ихтиман. Считаме, че е недопустимо при сега констатирания оптимален водозбор, ние да нямаме необходимото водоподаване.“, категорични са местните хора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here