Поп гони злите духове от кмета на Радомир Пламен Алексов

Кукери и сурвакари гониха злите духове в Радомир

Дванадесет групи сурвакари и кукери от Радомирско, Благоевградско и Земенско гониха злите духове и представиха зрелищни танци, обичаи и наричания в рамките на празника “Тайнството на Сурва” в Радомир. Музиката на зурните, тъпаните и звънците на участниците огласиха площад “Свобода” в града. Характерните персонажи като поп, мечка, мечкари и младоженци отново внесоха голяма доза забавление за жителите и гостите на града. Черешовото топче отново гръмна. Със своя колорит се отличиха групите от квартал “Върба” на Радомир, село Друган и традиционно силната група на квартал “Струмско” от Благоевград. Малките сурвакарчета от детска градина „Радомирче“ в града също направиха впечатление с изявите си.


Кметът на общината Пламен Алексиев изтегли монетата от питата с късмети и заяви, че това е добра поличба за финансирането на Радомир.
Проявата нямаше конкурсен характер. Всички групи получиха парични награди и грамоти за участие. Дефилето на кукерските и сурвакарските групи беше предшествана от изложба на местни зимни кулинарни специалитети. Със свои трапези с вкусотии в изложбата се включиха Домът за възрастни хора в Радомир, пенсионерски клубове и хора от населените места в общината.
Събитието беше наблюдавано от много гости от страната и чужбина, сред които и 80 студенти от Испания, Германия, Великобритания, Канада, пристигнали специално за фестивала от София, Пловдив, Варна и Благоевград. Чужденците искрено се забавляваха под звуците на звънците, тъпаните и зурните.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here