Показанията на бившия шеф на ВиК – Перник: Ирена Соколова и Вяра Церовска не обърнали внимание на сигналите за проблем с язовир „Студена“

Управителят на пернишкото ВиК дружество Иван Витанов

Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и екскметът на града Вяра Церовска неглижирали сигналите на Иван Витанов за назряващ проблем с водата в язовир „Студена“. Това е посочил в показанията си пред разследващите бившият шеф на водното дружество в Перник.

Той допълва, че е изпратил три писма до областната и общинската администрации, в които съобщава за намаляването на нивото на язовир „Студена“ до 8 млн. куб. м. Но вместо да се предприемат адекватни мерки двете институции били силно раздразнени от сигнала.

„От нито едно от местата не получих отговор може би седмица след изпращането на писмото бях извикан в областната администрация при г-жа Ирена Соколова на неофициална среща, на която присъства и Владислав Илиев – заместник кмет на община Перник и служителите на ВиК-Асоциацията на област Перник. На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир „Студена“ населени места“, казва пред разследващите шефът на ВиК.

Той припомня хронологично как нивото на язовира е продължило да спада и как вече след изборите новият кмет Станислав Владимиров обявява искания месеци преди това воден режим. В показанията си Иван Витанов цитира и писмо от министър Нено Димов септември 2019 г., в което Димов казва, че няма проблеми с нивото на водата в язовир „Студена“, водата е достатъчно и не се налага режим. Пак от показанията на Витанов пред разследващите се разбира, че водата за промишлени нужди към „Топлофикация-Перник“ АД  ‘Стомана индъстри“ АД е била спряна непосредствено преди режима и към момента те получават вода само за питейни и битови нужди.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here