Медицинският екип на Специализираната болница за рехабилитация в Сапарева баня възроди традицията за честване на Бабинден. Навръх 8 януари, когато по нов стил отбелязваме Деня на родилната помощ, доктор Маргарита Чобанска събра част от екипа за да почетат заедно жизнерадостния народен празник. Тържеството бе организирано със съдействието на администрацията на СБР.
С много артистизъм и неподправена радост те пресъздадоха стародавни обреди, характерни за този празник – като се започне от ритуалното умиване на ръцете и даряване на бабата акушерка, премине се през прекадяване с тамян под полите на жените (за да нямат проблеми със зачеването) и през търкаляне на сито (обичай, с който се гадае какъв ще бъде полът на новороденото), та се стигне до израждане на бебе.
„Дай боже, си́чките тия жени, дéка са насéдали тука, да се напънат малко и да ро́дат поне по още едно, че Сапарева баня има нужда от дéца!, нарече закачливо „бабата“ и допълни: „И да знаете, булки: със стиснати кълки дéца се не раждат!“
Накрая всички седнаха на общата трапеза, на която изобилстваше от пити, баници с тиква и сирене, пълнени чушки с боб, кисело зеле, картофена салата, кексове и други домашни благинки. Разбира се, не липсваха ракийка и руйно винце, включително медовина и сироп от бял бъз.
„Много е добре, че се събираме. Че хората се отчуждиха, нема уважение един към други, а така ша са създаде уважение наново“, споделиха и пациенти на болницата.
Честването на Бабинден е поредната традиция, която беше възродена напоследък в СБР.

Клиенти, пациенти и персонал се заредиха с много позитивна енергия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here