Окончателно: Намалиха заплатата на кмета на Гърмен Феим Иса

Кметът на община Гърмен Феим Иса официално си намали заплатата. На последната за годината сесия съветниците одобриха предложението му вместо 2420 лв. от 1 януари 2020 г. той да получава точно 2000 лв.

Това е първият случай в историята на ОбС – Гърмен, в който съветниците гласуват не увеличение, а намаление на кметско възнаграждения. Според новоизбрания кмет Ф. Иса искането му за по-ниско лично възнаграждение било резултат от недоброто финансово състояние на общината.

Намаляването на заплатата бе гласувано от съветниците, но предложението на съпартийците му в местния парламент – съветниците от ДПС, всички да се откажат от получаване на месечно възнаграждение в полза на таксите за децата в детските градини на общината, не мина. Според вносителите това ще бъде една от мерките за задържане на младите хора в общината и справяне със засилващия се демографски проблем. Колегите им от останалите политически сили обаче обявиха вносителите за популисти, искащи на техен гръб да си изпълнят предизборните обещания, и след като поискаха, но не получиха икономическа обосновка колко точно пари са нужни за безплатните детски градини на децата от Гърмен, мнозинството гласува „против“ и си спаси възнагражденията.

Междувременно 2 месеца след встъпването му в длъжност срещу Иса се оформя сериозна опозиция в местния ОбС. Първия тревожен сигнал в действията на кмета опозицията видя в предложението му общината да участва с дялово участие в частно ЕООД, което да бъде натоварено със сметосъбирането. Съветниците и до момента не знаят никакви подробности – ще има ли към ангажиментите по боклука и озеленяване, каква точно ще е апортната вноска на общината, кой ще им е партньор, как ще бъдат разпределяни ангажиментите на двамата съдружници и евентуално – печалбите, както и защо общината не създаде сама свое общинско дружество за извършване на тези дейности, които в цялата страна са на печалба.

struma.bg
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here