Валентин Герчев

В Подгорието тези дни е пикът на свинските сватби. Въпреки препоръките на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните през лятото, когато бе и пикът на Африканската чума по свинете, в област Благоевград стопаните да заколят прасетата си, отглеждани в домашните им стопанства – това така и не е станало.

Само в село Коларово има по три и повече свински сватби на ден. Същото е положението и в другите села от района. В най-голямото село Коларово повечето от стопаните са предпочели да запазят домашните си прасета, като не са се възползвали от предлаганото обезщетение от държавата в размер на 300лв. То се дава само при условие, че собствениците сами заколят прасетата си. Мярката бе препоръчителна. Навръх Коледа и ден след това се видя, че повечето отглеждащи по традиция свине са предпочели да не спазят изискването на БАБХ. За тях не са предвидени санкции, защото коленето на свинете не бе задължителна мярка, а само препоръчителна .

На свинска сватба събра големият си род и семейство Ръжданови от село Коларово. След като заклаха прасето си, тежащо над 120 кг., те се наредиха около празничната трапеза ден след Коледа. И отпразнуваха всички заедно Рождество Христово както повелява традицията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here