Решено: Кметът на Кюстендил с 2900 лева заплата

Петър Паунов

Трудово възнаграждение от близо 2900 лева на кмета на общината Петър Паунов гласуваха общинските съветници в Кюстендил. Това стана по време на провелото се заседание на местния парламент. Съветниците гласуваха още заплатата на председателя на Общинския съвет, собствените си възнаграждения, както и заплатите на кметовете и кметските наместници. Заплатата на кмета ще бъде актуализирана на всеки 12 месеца. Това решиха общинските съветници на заседанието на местния парламент.

Както „Струма” писа, заплатата на градоначалника не е актуализирана от 2011 година и досега е 1500 лева. Предложението кметът да получава 60% от трудовото възнаграждение на министър беше направено от общинския съветник Валери Йовев. Преди това беше направено предложение от Младен Ризов заплатата на кмета да бъде 80% от министерската, което обаче беше отхвърлено от общинските съветници.

„Не говорим тук за суха сума, работата на кмета е колосална и заплатата не е предмет на обсъждане. Заплатата трябва да съответства на нашата работа. Аз и комисията гласувахме това предложение. Винаги съм казвал, че администрацията трябва да получава по-високи заплати. Тези пари, които ги получава, са смешни, защото не могат да издържат семействата си, трябват повече пари за администрацията, те работят и ние работим. Кметът трябва да отговаря за това възнаграждение. Преди се беше отказал от заплатата си, надявам се сега да не се откаже, както аз няма да се откажа от моята заплата“, заяви Младен Ризов. По време на обсъждане на докладната Петър Паунов излезе от заседателната зала. Малко по-късно той взе отношение и заяви, че целта пред община Кюстендил е да създаде условия за ръст в заплатите на хората.

„Докладната е внесена, защото има разминаване между моето възнаграждение и на част от администрацията, които получават по-високи възнаграждения от мен. Анализът на възнагражденията е анализ за цялостното състояние на доходността в региона. Тъкмо за това е и привличането на инвестиции и повишаването на платежоспособността на съгражданите ни. Затова е и стремежът към участие в повече европейски програми, създаване на по-добра среда, всеки един от нас участва в битката да върнем нашите съграждани и приятели, които работят или живеят другаде. Ние в Кюстендил имаме да си връщаме 10 000 души поне, да работят, да инвестират тук. Това е цялостната ни концепция и ви уверявам, че работим свръхконцентрирано при максимално отговорно разпределение на всяка стотинка, така че да стигне до всеки нуждаещ се. Затова мотивацията е огромният ресурс. И когато дойде време да гласуваме докладни за приватизация, възможностите и условията за привличане на инвеститори, тези неща вървят ръка за ръка. Ние акцентираме на привличането на инвестиции. Има първи стъпки в леката промишленост, по-малко да говорим за продажби, а за привличане на инвеститори, което става чрез приватизационни сделки. Инвестицията при Св. Димитър е върху пустеещ общински терен. За 2 дка платиха повече от 300 000 лв. на общината и идва тук престижна чужда верига, която променя облика на района“, заяви Петър Паунов.

Съветниците гласуваха още заплатата на председателя на Общинския съвет, собствените си възнаграждения, както и заплатите на кметовете и кметските наместници. Председателят Михаела Крумова ще получава 80% от заплатата на кмета, а общинските съветници – 50% от брутното месечно възнаграждение на Общинска администрация.

От 736 до 1155 лева пък ще бъде основното месечно трудово възнаграждение на кметовете на кметства в община Кюстендил.

Докладната записка за определяне размера на трудовите възнаграждения в рамките на действащата нормативна уредба в общината беше подкрепена от общинските съветници. Най-високо е възнаграждението на кмета на село Слокощица – 1155 лева, а най-ниско е на кмета на село Раждавица – 736 лева.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here